• Pater Karel Kapel - Munstergeleen

De Kapel van Pater Karel

Een plek om even stil te worden, een kaarsje op te steken of om intenties of gebeden achter te laten

In een Limburgse vakwerkhoeve aan de rand van de dorpskern van Munstergeleen, ligt de geboortekamer en de Kapel van Pater Karel.

De heiligverklaarde Pater Karel, die eigenlijk Johannes Andreas Houben heette, groeide op in het Limburgse dorp, maar bracht een groot deel van zijn leven door in Ierland en Engeland.

Mensen worden geraakt door de rustige en stille plek aan de Geleenbeek en door de persoon van Pater Karel. De man die halverwege de 19e eeuw bekend kwam te staan als ‘de mens met de helende handen’ vormt voor zowel dorpelingen als pelgrims nog steeds een steun en toeverlaat.

Jaarlijks trekken duizenden bezoekers die behoefte hebben aan stilte, onthaasten, reflectie en meditatie naar de Pater Karel Kapel om even stil te worden, een kaarsje op te steken of om intenties of gebeden achter te laten.

In de geest van Pater Karel die mensen hoop geeft en troost is deze Kapel een plek voor iedereen.

Naast de Kapel van Pater Karel, is er een intiem bezoekerscentrum met winkel te vinden, een klein museum én een ontmoetings- en stiltetuin.

We hopen u binnenkort te ontmoeten!

Locatie en openingstijden

De Kapel, die langs de route naar Santiago de Compostella ligt, is zowel met de auto als met het openbaar vervoer, goed bereikbaar.
De plek is toegankelijk gemaakt voor bezoekers met een rolstoel of rollator.

Adres

Pater Karelweg 1, Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur. Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Rozenkrans bidden in de meimaand

Tijdens het rozenkransgebed wordt het leven en lijden van Jezus overwogen, alsmede de verrijzenis.

Het bidden van de rozenkrans vindt in de maand mei plaats op maandag- en donderdagavond om 17.30 uur.

Ook zonder eigen rozenkrans is iedereen welkom om mee te bidden, te mediteren, te luisteren, kortom aanwezig te zijn.

Pater Karel-De mens met de helende handen

Pater Karel

Pater Karel is, ruim een eeuw na zijn dood, nog steeds voor velen een steun en toeverlaat. De heilige uit Munstergeleen wordt door mensen over de hele wereld vereerd.

Karel Kapel met een houten beeld van Pater Karel

De Kapel

Veel mensen vinden sterkte, hoop en vertrouwen in de Kapel en komen voor een kort gebed, om een kaarsje aan te steken of iets te schrijven in het intentieboek.

Pater Karel Kapel activiteiten, museum, winkel

Museum

Het gratis toegankelijke museum is te bereiken via de winkel aan de achterkant van de Pater Karel Kapel en is met uitzondering van maandag dagelijks geopend.

Welkom…….
in deze kapel
huis van Pater Karel
huis voor iedereen

Kom……
ben je christen of niet
kom je van hier of nergens
ben je in vreugde of verdriet

Kom binnen……
heb vertrouwen
dit huis is ook jouw huis
want het is het huis
van Pater Karel

Een persoonlijk verhaal

Graag willen we het onlangs doorgestuurde persoonlijke verhaal delen van een bezoeker aan de Pater Karel Kapel, als reactie op de PKI van maart 2023. Wilt u ook een plek krijgen voor uw persoonlijke verhaal of ervaring? Laat het ons weten en stuur uw bijdrage dan per mail aan door.

Pater Karel, middelpunt van mijn hoop

‘Mijn ernstig zieke vriendin opende onlangs een lade om daar iets uit te nemen. In het voorbijgaan viel mij een plaatje op met daarop de afbeelding van Pater Karel. Dat deed mij direct terugdenken aan mijn lang geleden overleden moeder die, als moeder van 6 opgroeiende kinderen zich openlijk richtte tot het beeldje van PK en ons uitnodigde om met haar te bidden. Pater Karel was haar idool en redder in de nood, dat weet ik zeker!

Ook weet ik zeker dat zij heel lang geleden op bedevaart ging naar de plek waar in nu sta. Ik was even verward door het prentje, maar realiseerde mij dat het bewuste beeldje van PK nog ergens te vinden moest zijn! Want ik realiseerde mij tevens dat Pater Karel mij wel eens veel tot steun zou kunnen zijn.

Mijn lieve vriendin is nu 66 jaar jong en lijdt aan Aritmie ( hartritme storingen) een ernstige vorm daarvan. Zij zal op korte termijn geopereerd worden en we hopen natuurlijk dat de ingreep zal slagen. Wellicht ligt dan de weg open voor mij om haar hartje te veroveren en hopelijk samen met haar het leven te delen! Die hoop heeft mij nu hier heen gebracht.

Zo kwam Pater Karel weer terug in mijn leven en ga ik terug naar huis met het nieuw aangeschafte beeldje van wie eens de held van mijn moeder was en nu ook het middelpunt van mijn hoop!’

Gerard

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort.
Komt u ons helpen?

Vrijwilligers gezocht!

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ons enthousiaste team willen komen versterken!

We hebben diverse nieuwe en interessante vacatures openstaan. Zo zoeken wij vrijwilligers voor de werkgroep: openen & sluiten, een gastvrouw of -heer voor de winkel en een creatieveling die zich graag wil aansluiten bij de beelden- of museumcommissie.

Belangstelling?

Kijk voor meer informatie over deze vacatures, op de pagina vrijwilligers. Op deze pagina staat ook hoe u contact kunt opnemen.

Pater Karel

Expositie

Op onze website kunt u lezen over het leven van Pater Karel. Bent u geïnteresseerd in meer en uitgebreide achtergrondinformatie over de tijd, het leven, de heiligverklaring van Pater Karel en de Passionisten, dan willen wij u graag wijzen op website Expositie Pater Karel. Hier vindt u een expositie van Pater Karel in 4 hoofdstukken in tekst, beeld en geluid.

Onze speciale dank gaat uit naar Kitty Jansen, conservator museum De Domijnen en Peer Boselie, stadsarchivaris Sittard-Geleen (idee, concept, research en tekstuitwerking), Wim Bongers (gesproken tekst), en Leo Baeten (geluidsopnamen) voor het tot stand brengen van dit mooie project.

Pater Karel Kapel

in de media

De Pater Karel Kapel verschijnt regelmatig op allerlei manieren in de de media. Op de pagina ‘Pater Kapel in de media‘ vindt u een (nog groeiend) overzicht van artikelen en uitzendingen waarin de Pater Karel Kapel een rol speelt.

Heeft u ook een leuk bericht over de Pater Karel Kapel? Dan mag dat altijd gedeeld worden!

De kapel in de media - stadskrant Sittard-Geleen