De Pater Karel Kapel
De Pater Karel Kapel in Munstergeleen is een plek waar mensen uit de buurt maar ook van verder weg graag naar toe komen. Ze vinden er een moment van stilte, rust en aandacht voor hun gebed, zorg en dankbaarheid.
De kleine en de grote kapel
Pater Karel werd geboren aan de rand van de kern van Munstergeleen, in een watermolen met woonhuis aan de Geleenbeek aldaar. In die molen – een rijksmonument – waren tot 2012 twee kapellen te vinden: de kleine en de grote kapel.
De kleine kapel (geboortekamer)
De kleine Kapel is in de jaren dertig van de vorige eeuw ingericht in de zogenaamde geboortekamer van Pater Karel. Hij wordt daar afgebeeld op een schilderij staande voor Mount Argus in Ierland, temidden van gelovigen die hij zegent.
In zijn tijd daar kwamen zo’n driehonderd zieke mensen per dag naar hem toe voor zijn zegen die bekend stond vanwege de helende werking. Naast het schilderij vindt u een prikbord met intenties.
De grote kapel (de oude schuur)
De grote Kapel, gewijd aan Maria Koningin van Munstergeleen, is sinds 1954 in gebruik. Omdat Pater Karel in het jaar van ingebruikname nog niet heilig was verklaard, mocht de Kapel niet naar hem vernoemd worden. In de volksmond echter werd al snel gesproken van de Pater Karel Kapel.
Deze grote Kapel is gelegen in de voormalige schuur van de molen. In een uitbouw van die schuur vindt u de Karel Kapel met een houten beeld van Pater Karel. Het beeld wordt omringd door bloemen en noveenkaarsen. En ook hier: zijwanden die bekleed zijn met dankbetuigingen van mensen die zich vol vertrouwen tot Pater Karel hebben gewend.