Het museum

Het gratis toegankelijke museum is te bereiken via de winkel aan de achterkant van de Pater Karel Kapel en is met uitzondering van maandag dagelijks geopend van 14:00 tot 17:00 uur

Geboortehuis met bezieling

Sinds de heiligverklaring van Pater Karel is zijn geboortehuis, een rijksmonument, getransformeerd tot museum en bedevaartsoord.

Om de groeiende bezoekersstroom van pelgrims en toeristen op te vangen en mensen meer te laten zien over het leven van Pater Karel werd in 2012 een ontvangstruimte / winkel en museumruimte gerealiseerd waarbij de monumentale elementen werden hersteld.

De locatie heeft bezieling gekregen. Dit draagt in hoge mate bij aan het succes van de Pater Karel Kapel als bedevaartplaats.

Voor het gebruik van bovenstaande foto’s is toestemming gevraagd aan Oomen Architecten (De Pater Karel Kapel is door Oomen Architecten gerestaureerd, gerenoveerd en gerevitaliseerd). De foto’s zijn van de hand van: Filip Dujardin

Respect voor het verleden

Na historisch onderzoek bleek dat de oude vakwerkboerderij in de loop der jaren diverse keren is uitgebreid. De Hoeve met watermolen is hersteld naar de oorspronkelijke vorm zoals die was voor 1960.

Aan de tuinzijde is de ontvangstruimte te vinden. In de oude stallen is de museumruimte ingericht. Het complex is gebaseerd op de vele uitbreidingen van de hoeve en watermolen die voor 1960 hebben plaatsvonden.

De ontvangstruimte vormt een contrast door de moderne materiaalkeuze. Er is daardoor een evenwichtige en poëtische samenstelling ontstaan tussen oud en nieuw.

Den 11. Dez. in het Jahr 1821 ist Joannes Andreas Houben Mensch geworden. Gott lof und Dank’.

Reliekhouders

In het museum zijn drie reliekhouders aanwezig. Een reliekhouder (32 cm hoog) is van zwart marmer, witmetaal en goud. In de zwartmarmeren voet bevindt zich een ronde theca met daarin een botreliek van Pater Karel.

Het bijschrift luidt: ‘B. Caroli Houben’. Voor de theca is een metalen plaatje aangebracht met de inscriptie: ‘1821-1893 Zalige Karel Houben Passionist. Zaligverklaard door Paus Johannes Paulus II op 16 october 1988’.

Boven de theca is in goud het vignet van de passionisten aangebracht en in witmetaal een reliëf, dat de kloosterkerk van Mount Argus toont. Op de marmeren voet staat in goud het beeld van Pater Karel met in zijn handen een boekje en een kruis. Achter hem staan gelovigen.

Ronde theca met een botreliek

Een tweede reliekhouder is van hout (17 cm hoog) en bevat een ronde theca met een botreliek van Pater Karel en een rond, metalen reliëf met zijn portret. Het reliëf draagt de inscriptie: ‘Charles of Mount Argus Passionist. Beatified 16th. October 1988’.

Pater Karel Kapel museum en en bedevaartsoord

Reliekhouder zilveren barokke opbouw

Een derde reliekhouder (31 cm hoog) is opgebouwd uit een witmetalen voet en een zilveren barokke opbouw. In de voet staat een inscriptie in het Italiaans: ‘alla R.R. Suore figlie di Sta. Anna offre in segno di rigonoscenza la famiglia della fu Carlotta Benvenuto’. In de theca bevindt zich een botreliek van Pater Karel met het bijschrift: ‘Ex ossibus S.D. Caroli a S. Andrea’.

Overige relieken

Er zijn in het museum tevens nog enige andere relieken van Pater Karel te vinden: een stuk hout van zijn doodskist, het passieteken van zijn habijt, een stuk van zijn habijt, zijn snuifdoos en een een glazen pot met deksel waarin zich zes botrelieken bevinden.

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.