Pater Karel
De mens met de helende handen
Pater Karel leefde van 1821 tot 1893. Zijn levensreis- en werk begon in het Limburgse Geleen en Munstergeleen bij Sittard en vervolgde zijn weg via België, Engeland en Ierland.
Ontelbare lijdende en hulpzoekende mensen vonden troost en hoop bij deze gewone Limburgse jongen. Ruim een eeuw na zijn dood is Pater Karel nog steeds voor velen een steun en toeverlaat. De Heilige wordt door mensen over de hele wereld vereerd.
Drieske
Pater Karel werd in Geleen geboren op 11 december in het jaar 1821 als Joannes Andreas Houben. Zijn vader schreef in zijn kerkboek op die dag: ‘Den 11. Dez. in het Jahr 1821 ist Joannes Andreas Houben Mensch geworden. Gott lof und Dank’.
Op de dag van zijn geboorte werd hij gedoopt in het oude parochiekerkje van Munstergeleen. In 1923 werd dit kerkje vervangen door de huidige, veel grotere kerk. Een dag later, op 12 december werd Pater Karel bij de gemeente Geleen ingeschreven.
De roepnaam van Johannes Andreas was ‘Andries’ of ‘Drieske’. Naar het beroep van zijn vader, die molenaar was, werd hij ook wel ‘Drieske van de mulder’ genoemd.
Ere bij Doornik België
Al vroeg gaf Drieske aan dat hij priester wilde worden. De studie ging echter moeizaam. Hij was geen bolleboos en studeren in een groot gezin bleek niet makkelijk. Daarbij moest hij in 1841 noodgedwongen zijn studie afbreken om zijn militaire dienstplicht te vervullen.
Drieske bleek echter niet in de wieg gelegd te zijn voor een militaire carrière en na ruim 3 maanden mocht hij terugkeren naar Munstergeleen. De korte militaire carrière van Drieske Houben werd een keerpunt in zijn leven toen een medesoldaat vertelde dat hij een broer had die was ingetreden bij de Passionisten in het Belgische Ere bij Doornik. Drieske besloot ook bij deze kloosterorde in te treden om toch priester te kunnen worden. Hij kreeg toen de kloosternaam ‘Karel van Sint-Andries’.
Engeland en Ierland
Begin 1852 verliet Pater Karel Ere om in Engeland en Ierland te gaan werken.
Na enige jaren als pastoor in Engeland gewerkt te hebben, werd Pater Karel in 1857 overgeplaatst naar het klooster Mount Argus in Dublin, Ierland. Hij was 36 jaar in de bloei van zijn leven.
Toen Pater Karel in Mount Argus kwam, waren de Passionisten daar pas een jaar. Ze waren gekomen om te preken over de liefde van God en het lijden van Christus om de arme en noodlijdende bevolking van Dublin te helpen.
De man met de helende handen
Pater Karel sprak slecht Engels en kon daarom niet preken. Wat hij wel kon als geen ander was luisteren en troosten. Toen de zieken die hij bezocht melding begonnen te maken van zijn genezende gaven, duurde het niet lang of dagelijks kwamen er honderden mensen naar Mount Argus om gezegd te worden door de man met ‘de helende handen’ zoals hij al snel genoemd werd.
Pater Karel werd gezien als een wonderdoener en zijn naam en faam verspreidde zich door heel Dublin en Ierland. Zieke en bedroefde mensen kwamen voor zijn zegen, zijn gebeden en om te biechten.
Overlijden
Zijn jarenlange inzet voor de mensen was een aanslag op zijn gezondheid. Toen Pater Karel zeventig was, zag hij er veel ouder uit dan hij daadwerkelijk was.
Pater Karel stierf op 71-jarige leeftijd op 5 januari 1893 en werd begraven op het kerkhof van de Passionisten. Honderden mensen kwamen voor de uitvaart. Na de dood van Pater Karel bleven de mensen naar Mount Argus komen om zijn hulp en zegen af te smeken.
Heiligverklaring
In 1988 werd Pater Karel zalig verklaard. Heilig was hij toen nog niet, maar hij kreeg bij die gelegenheid een praalgraf in de kerk van Mount Argus. De wonderbaarlijke genezing van Dolf Dormans uit Munstergeleen, vormde de aanleiding tot de heiligverklaring van Pater Karel door paus Benedictus XVI op 3 juni 2007. Een unieke gebeurtenis, want het komt niet vaak voor dat een Nederlander heilig wordt verklaard.
Na de heiligverklaring van Pater Karel werd niet alleen Mount Argus, maar ook Munstergeleen een drukbezocht pelgrimsoord.
Een plek voor iedereen
De Kapel van Pater Karel is een plek voor iedereen. Veel mensen vinden er rust en stilte in geest van Pater Karel die mensen hoop geeft en troost.
Wilt u langskomen? De Kapel is dagelijks geopend en wij ontvangen u met een hartelijk welkom.
Documentaire over Pater Karel
‘Helende handen. Het leven en de verering van Pater Karel uit Munstergeleen’
Amateurfilmer Leo Baeten, tevens lid van de museumcommissie van de Pater Karel Kapel, heeft een 48 minuten lange film gemaakt over de heilge uit Munstergeleen.
Deze ‘no-budget’-film behandelt het leven van Pater Karel, het proces op weg naar en zijn heiligverklaring in 2007 en staat verder stil bij het bedevaartsoord in Munstergeleen.
De documentaire is voor €14,95 op DVD te koop in de winkel van de Pater Karel Kapel. Het is mogelijk de film ‘Helende Handen’ in een parochie of vereniging te vertonen, eventueel met een introductie en een nagesprek. Via mail kunt u contact opnemen om te vragen naar de mogelijkheden.
In de documentaire worden de prachtige woorden gezongen uit een traditionele Ierse zegen ‘May the road rise to meet you’.
May the road rise up to meet you
May the wind be always at your back
May the sun shine warm upon your face
The rains fall soft upon your fields
And until we meet again
May God hold you in the palm of His hand