Broeder Isidoor De Loor

PKI november 2023

Broeder Isidoor De Loor

Soms lijken dingen zo vanzelfsprekend of denk je er niet aan om het met geïnteresseerden te delen. Deze gedachte kwam bij mij op n.a.v. een bijeenkomst met passionisten die verantwoordelijk zijn of werkzaam zijn in een bedevaartplaats. De uitnodiging kwam vanuit de configuratie Pater Karel Houben, maar wat is een configuratie?

Configuratie

De passionisten zijn wereldwijd werkzaam en het algemeen bestuur, het Generalaat, is gevestigd in ons klooster te Rome, naast de basiliek van de heilige martelaren Johannes en Paulus.

De wereld is verdeeld in provincies en een aantal provincies vormen dan weer samen een configuratie. In Noord-Europa vormen de passionisten vanuit Engeland, Schotland, Ierland, België, Polen, Nederland en Noord-Duitsland, Zuid- Duitsland en Oostenrijk de configuratie Pater Karel Houben.

De heiligdommen

We waren te gast in Maria Schutz te Oostenrijk, waar we spraken over de heiligdommen in Dublin en Munstergeleen, waar de heilige Pater Karel wordt vereerd. Kortrijk in België rond de tombe van de zalige broeder Isidoor. In Engeland Sutton, waar de graven zijn van de zalige Dominicus, de dienaar Gods Ignatius Spencer en de dienares Gods Elisabeth Prout. Het heiligdom rond het Heilig Graf in Eichstätt, Duitsland en de Mariabedevaartplaats in Przasnysz in Polen, waar ook de eerbiedwaardige pater Bernard Kryszkiewicz wordt vereerd. De komende maanden wil ik regelmatig iets over deze plaatsen vertellen.

Broeder Isidoor De Loor – Kortrijk

We beginnen bij onze zuiderburen, waar nog 5 passionisten wonen in Kortrijk. Broeder Isidoor De Loor werd geboren te Vrasene (Oost- Vlaanderen) in een landbouwersgezin, op 18 april 1881 en treedt in 1908 in bij de passionisten, in hetzelfde klooster als Pater Karel, te Ere. Hij is in werkzaam als tuinman, kok en portier. Tijdens een oogoperatie wordt zijn oog verwijderd om de ontwikkeling van kanker te voorkomen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgt hij etterpleuris en overlijdt op 6 oktober 1916 in Kortrijk.

Een modelkloosterling

Tijdens zijn leven was Broeder Isidoor een rustige, zwijgzame, gehoorzame en godsvruchtige man, een modelkloosterling. Hij werd in alle stilte begraven, maar al snel na zijn dood ging men op zijn graf bidden en door de kleine wonderen die gebeurden ging men ook aarde van zijn graf mee naar huis nemen. Daarom werd in 1929 besloten zijn graf over te brengen naar een afzonderlijke plaats op hetzelfde kerkhof. Wanneer men besluit om de zaak van zijn zaligverklaring te behandelen, ontstaat er een toename van devotie en komen er steeds meer getuigenissen van verkregen gunsten. Op 8 juni 1952 wordt zijn stoffelijk overschot overgebracht naar een nieuwgebouwd grafkapel in de St. Antoniuskerk, onder een geweldige volkstoeloop van meer dan 100.000 mensen. Ondertussen gaat het proces van zijn zaligverklaring en door en wordt hij op 30 september 1984 door paus Johannes Paulus II zaligverklaard.

Er zijn vier wonderen erkend door geneesheren in 1952, 1954, 1957 en 1958. Men is uiteindelijk niet verder gegaan met zijn proces tot heiligverklaring.

Pater Martin de Korte cp

Mis- en gebedsintenties

Het is altijd mogelijk om een kaars of een misintentie te bestellen. Dit kunt u doen per post, mail of telefoon, waarna u het geld kunt over-maken via ons IBAN-nummer.

Kaarsen opsturen

Af en toe komt er een verzoek om een noveenkaars van Pater Karel op te sturen. Dit is mogelijk, maar omdat de kaars niet door de brievenbus past, wordt dit gezien als een pakket en de kosten hiervoor bedraagt € 7,25. Dus tot en met vijftien kaarsen blijven de verzendkosten hetzelfde.

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.