Heiligdom Sutton

PKI april 2024

Landschap Sutton Engeland

Vorig jaar heb ik stil gestaan bij de heiligdommen in Noord-Europa waar passionisten de verantwoordelijkheid dragen. Het eerste heiligdom dat besproken is, was van de zalige broeder Isidoor in Kortrijk, België.

Nu wil ik stilstaan bij het heiligdom in Sutton, Engeland. Hier vind je de rustplaats van de zalige Dominicus Barberi, die in 1792 werd geboren nabij Viterbo, Italië. Toen Napoleon Bonaparte de religieuze gemeenschappen onderdrukte, maakte Barberi kennis met verschillende passionisten die in de buurt van zijn woonplaats in ballingschap waren. Hij raakte met hen bevriend en dienden samen dagelijks de mis. Toen hij, als een van de weinigen niet voor de militaire dienstplicht was uitgekozen, zag hij dat als teken van God om lid te worden van een religieuze gemeenschap.

Dominicus, apostel van Engeland

Nadat religieuze gemeenschappen weer werden toegestaan, werd Dominicus in 1814 opgenomen in de congregatie van de passionisten, waar hij na zijn studie vele ambten vervulde, zoals rector, provinciaal adviseur en provinciaal. In 1840 werd hij uitgezonden naar Ere, België om daar een klooster te stichten. Vijf jaar later zou Pater Karel in dit klooster intreden.

In september 1840 werd pater Dominicus uitgenodigd om in Engeland een klooster van de passionisten te stichten. Er waren vele moeilijkheden, maar in februari 1842 vestigde hij zich in Aston Hall, Staffordshire. In die periode ontmoette hij ook John Henry Newman, die zo geraakt werd door hem, dat hij overstapte van de Anglicaanse kerk naar de Rooms-katholieke kerk. Door zijn inspirerende missies bekeerden velen zich tot de kerk, waardoor hij de bijnaam kreeg ‘apostel van Engeland’. Hij overleed in 1849 in Reading, Engeland en werd in 1963 zalig verklaard.

Ignatius Spencer

Naast deze heilige, die Pater Karel heeft geïnspireerd om naar Engeland en later Ierland te gaan, is er ook nog aandacht voor Ignatius Spencer en zuster Elisabeth Prout. De processen rond hun heilige verklaring lopen nog.

Pater Ignatius Spencer werd geboren op 21 december 1799 en was de zoon van de 2de graaf van Spencer. Na zijn studie in Cambrigde en zijn reis door Europa werd hij in 1822 tot diaken gewijd en in 1824 tot priester binnen de Anglicaanse kerk. Door zijn ontmoeting met priesters uit de katholieke kerk bekeerd hij zich en werd in 1830 katholiek. Hij werd geraakt door het religieuze leven van de passionisten en kreeg in 1847 het habijt uit handen van Dominicus Barberi. Hij stierf op 1 oktober 1864. Op 20 februari 2021 werd hij formeel eerbiedwaardig verklaard door paus Franciscus.

Zuster Elisabeth Prout

Zuster Elisabeth Prout werd geboren op 2 september 1820. Haar ouders waren Anglicaanse christenen en rond haar 20ste werd Elisabeth katholiek. Ze voelde zich steeds meer aangetrokken tot het religieuze leven en sloot zich aan bij de Zusters van het Kindje Jezus in Northampton.

Door Ignatius Spencer werd ze steeds meer geraakt door de spiritualiteit van de passionisten. En samen met hem werkte ze aan de regel van een nieuwe congregatie: Zusters van het Kruis en Lijden. Ze werd gekozen tot Moeder Generaal, maar omdat haar gezondheid haar in de steek liet, stierf ze drie maanden later op 11 januari 1864. Tien jaar na haar dood kregen de zusters toestemming om het Passieteken te mogen dragen. Waarmee het werk voor haar voltooid was. Ze werd in januari 2021 eerbiedwaardig verklaard door het Vaticaan.

Pater Martin de Korte cp

Mis- en gebedsintenties

Het is altijd mogelijk om een kaars of een misintentie te bestellen. Dit kunt u doen per post, mail of telefoon, waarna u het geld kunt overmaken via ons IBAN-nummer.

Kaarsen opsturen

Af en toe komt er een verzoek om een noveenkaars van Pater Karel op te sturen. Dit is mogelijk, maar omdat de kaars niet door de brievenbus past, wordt dit gezien als een pakket en de kosten hiervoor bedraagt € 6,95. Dus tot en met vijftien kaarsen blijven de verzendkosten hetzelfde.

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.