Iconen

PKI mei 2024

detail van een kwast

Vanuit de museum-commissie wordt er hard gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling met als titel: ‘Iconen. Sprekende Stilte’

Iconen zijn afbeeldingen uit de traditie van het kerkelijke en spirituele leven van oosters-orthodoxe, oriëntaals-orthodoxe en oosters-katholieken kerken en hun gelovigen.

Iconen op een houten paneel

Iconen worden ‘geschreven’ op een houten paneel, waarbij rekening dient gehouden te worden met bepaalde regels. Wanneer je het hebt over schilderen van iconen is dat echter geen verkeerde uitdrukking, want het Griekse woord waar dit vanaf stamt kan zowel schilderen als schrijven betekenen.

Natuurlijke materialen

Naast dat iconen op een houten paneel worden geschreven, is het ook volgens de traditie belangrijk dat je natuurlijke materialen gebruikt: hout, krijt, lijm, hars en tempera en ook bladgoud.

Tempera is verf bestaande uit eidooier, water en pigmenten van bij voorkeur minerale grondstoffen. Wanneer er voor de achtergrond of de nimbus bladgoud gebruikt wordt, dan wordt dat het eerst aangebracht. Daarna kan het schilderen beginnen, waarbij er gewerkt wordt van donker naar licht. Voordat men aan de slag gaat, vraagt men eerst Gods zegen via een gebed.

Geen signatuur

Een icoon is niet gesigneerd, dat is namelijk niet gebruikelijk, tenzij het door de hand van aan de naam van de schilder wordt toegevoegd. Dat je een icoon niet signeert heeft alles te maken met dat je een icoon niet schrijft om zelf geëerd te worden, maar omdat je dit doet ter ere van God.

Een icoon mag je niet zien als een mooi kunstwerk, maar is bedoeld om te mediteren met je hart. Een icoon is er ook niet alleen maar om te bewonderen, maar om lief te hebben.

Vensters op de Eeuwigheid

W.P. Theunissen schrijft in zijn boek ‘Ikonen, Vensters op de Eeuwigheid’:

‘Ikonen zijn als gebeden in kleuren. Zij roepen de Hemel neerwaarts en trekken de aarde omhoog… zij zijn als ‘vensters op de Eeuwigheid’ en brengen mede daardoor een Evangelische boodschappen aan de mensen van nu.’

Tentoonstelling ‘Iconen. Sprekende Stilte’

De op de tentoonstelling te bezichtigen iconen zijn geschreven door cursisten van Bernadette Gerrits. Op de woensdagen er is een cursist aanwezig om de praktijk van het schrijven van iconen te demonstreren en toelichting te geven over de diverse aspecten van de iconen. Meer informatie over de opening van de tentoonstelling, vindt u in de agenda.

Pater Martin de Korte cp

Mis- en gebedsintenties

Maandag 3 juni 2024 is het 17 jaar geleden dat Pater Karel door paus Benedictus XVI heilig werd verklaard. In de parochie wordt deze dag herdacht in een pontificale hoogmis in de St. Pancratiuskerk om 19.00 uur. Mgr. Herman Woorts, hulpbisschop van Utrecht zal in deze viering voorgaan.

In verband met deze viering komt de Eucharistie in de kapel te vervallen.

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.