Kinderen van Vader in de hemel

PKI juli 2023

Foto van twee mieren

Photo by Maksim Shutov on Unsplash

De vakantietijd is voor velen weer aangebroken en dat betekent dat er wat minder activiteiten, zoals familiebedevaarten, in de kapel zijn. Even tijd om in de tuin van Pater Karel te zitten of thuis op het terras.

Wat mij opvalt is dat er zoveel mieren rondlopen en dat ze zelfs mijn terras ondermijnen. Door die mieren herinnerde ik mij een verhaaltje dat ik gelezen had in het retraitehuis van de passionisten in Noord-Engeland, Minsteracres.

Mozes en de mieren

Terwijl Mozes de Tien Geboden op de berg Sinaï kreeg, zondigden de kinderen van Israël met het gouden kalf. Ze werden getroffen door een plaag en dertigduizend van hen stierven. Toen bad Mozes, de grootste van alle profeten, tot God en zei: ‘Heer, hoe hebt U uw eigen kinderen zo kunnen afslachten?’ En de Heilige, gezegend zijt Hij, antwoordde: ‘Ik deed het omdat zij gezondigd hadden.’

Maar hoeveel zondaars waren er?‘ vroeg Mozes. ‘Denk maar aan alle onschuldige mensen die ook zijn gedood!

Daarna viel Mozes in slaap. Terwijl hij sliep, kropen enkele mieren over zijn voet en beten hem, en hij sloeg op hen in en doodde hen. ‘Mozes‘, vroeg de Heer hem: ‘Waarom heb je die mieren gedood?

Omdat ze me hebben gebeten‘, zei Mozes.

Hoeveel hebben er u gebeten?‘, vroeg de God. ‘Twee? Drie? Toch hebt je er tientallen gedood! Net zoals je de mieren die je beten niet kon onderscheiden van degenen die dat niet deden, zo kon ik de mensen die zondigden niet onderscheiden van degenen die dat niet deden‘.

En zo zegt het spreekwoord: ‘Wanneer het vuur in het bos woedt, verbrandt het de slechte bomen, maar ook de goede bomen.

Werkelijk kinderen van Vader in de hemel

Eigenlijk past dit verhaal ook goed bij onze kapel, want bij de ingang staat een tekst, waarin tot uitdrukking wordt gebracht dat iedereen bij Pater Karel welkom is.

Zo hoort het ook te zijn voor iedereen die zich volgeling van Jezus noemt. Niet voor niets zegt Jezus: ‘Heb je vijanden lief en bid voor wie je vervolgen, alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel’.

Dit betekent niet dat wij voor alle mensen hetzelfde hoeven te voelen, want we zijn geen robots en ons hart is geen automaat. Trouwens een robot of een automaat heeft geen gevoel. Zoals AI (Artificiële Intelligentie) geen tekst kan schrijven, waarin je de menselijke emotie terugvindt.

Jezus vraagt niet van ons dat we voor iedereen hetzelfde voelen, maar wel dat we ons tegenover iedereen hetzelfde gedragen, wie hij of zij ook is. Wanneer we samen zijn met vrienden, dat bepaalt ons hart ons gedrag. Maar wanneer het om mensen gaat die wij niet tot onze vriendengroep rekenen, zouden we toch eigenlijk hetzelfde gedrag moeten kunnen opbrengen.

Als de verhoudingen goed zijn tussen ons en de ander dan zullen we daar niet zo’n moeite mee hebben, om in onze medemens God te zien. Wanneer er echter een slechte verhouding onderling is, dan laten we het liefst God daar buiten. Maar dan moeten we ons wel beseffen dat God niet de oorzaak is, waardoor er een slechte verhouding is. Aan de andere kant staat God er ook niet onverschillig tegenover. Integendeel. Hij heeft er alles mee te maken. Hij wil door ons de ander aankijken met een lief gelaat.

Pater Martin de Korte cp

Een wonder

Onlangs ontving ik een geboortekaartje met een begeleidend briefje. Ik wil dit verhaal graag met u delen.

Vorig jaar, rond deze tijd, waren wij bij Pater Karel. We zaten al jaren in een fertiliteitstraject om proberen zwanger te worden. We hadden net een miskraam gehad en waren intens verdrietig. We hebben gebeden voor hoop, vertrouwen, liefde en een wonder.

Drie maanden later waren we er weer, en bleek ik heel pril zwanger te zijn, ook nog spontaan. En nu is ons wonder er! Niet te beschrijven hoe dat voelt. We zijn ontzettend dankbaar.

We willen U dan ook heel erg bedanken voor de steun, de hoop, het vertrouwen en de liefde die U ons geven heeft. Maar bovenal voor ons wonder.

(De namen zijn bekend bij de redactie)

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.