Komkommerdag

PKI juli 2024

De eerste helft van het jaar is alweer voorbij en ik las op de achterkant van het blaadje van de Gerarduskalender dat 1 juli de Nationale Komkommerdag is.

Het is ook de tijd dat de vakanties weer aanbreken en voor veel media breekt dan ook de komkommertijd aan, een periode waarin weinig nieuws valt te vinden. Behalve dan voor de sportredacties, want de finale van het EK-voetbal komt steeds dichterbij, de Tour de France is weer begonnen en de Olympische spelen komen eraan.

Een rustdag

Misschien gaat u ook nog op vakantie of blijft u thuis om wat tot de rust te komen. Ook in de Bijbel zijn er momenten waarop er rust wordt genomen. Het begint al helemaal aan het begin wanneer God in Genesis 1 zes dagen bezig is geweest met de schepping, dan neemt Hij aan het begin van Genesis 2 een rustdag.

In het vijfde boek van de bijbel wordt het nog eens extra onder de aandacht gebracht dat je op de zevende dag rust moet nemen (Deut. 5,14). En in Levitcus 25, 4-5 wordt zelfs voorgeschreven dat na zes jaar werken er een jaar van rust moet zijn.

Vakantie

Dat mensen voor een kortere of langere tijd er op uittrekken is niet altijd zo geweest. Rond 1830 begonnen scholen met een zomervakantie om zo de kinderen wat rust te geven en de leerkrachten de ruimte te geven om het nieuwe schoolseizoen voor te bereiden. Door de industriële revolutie ontstond er de roep om kortere werkdagen en meer ruimte voor rust en recreatie. In 1919 werd bij ons de achturige werkdag ingevoerd en als toetje kwam daar in 1960 de vrije zaterdag bij.

Vakantie is dan ook belangrijk om even tot rust te komen, maar vergeet niet hen die helaas om welke reden dan ook niet op vakantie kunnen. Denk aan hen of stuur ze een kaartje.

Pater Martin de Korte cp

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.