Oktober Rozenkransmaand
PKI oktober 2024
We zijn begonnen aan de tiende maand van het jaar, oktober. De naam komt van het Latijnse woord octo, en dat is niet zo vreemd, want in de Romeinse kalender was het namelijk de achtste maand.
De oude Nederlandse naam is wijnmaand en dateert uit de tijd van Karel de Grote, die namelijk opdracht had gegeven om Germaanse namen te verzinnen. Omdat zijn rijk zich uitstrekte tot Frankrijk, werd er voor wijnmaand gekozen.
Rozenkransmaand
Maar heeft u zich wel eens afgevraagd waarom de Rooms-katholieken spreken van Rozenkransmaand?
Dit heeft alles te maken met een beroemde zeeslag uit 1571: de slag bij Lepanto. Voor de Spaanse koning Filips II was deze strijd heel belangrijk, omdat hij zichzelf beschouwde als de verdediger van het christelijke Europa. Hij zag hoe het Ottomaanse Rijk zich steeds verder uitbreidde en wilde dit voorkomen. Om dit tegen te gaan, vormde de koning samen met paus Pius V, de Venetianen, Maltezen en Genuezen, een Heilige Liga.
Ondanks dat de Turken een veel grotere zeevloot op de been konden brengen, wist de christelijke vloot deze zeeslag te winnen. De paus schreef deze zege toe aan de hulp van de heilige maagd Maria. Op de dag van de zeeslag bij Lepanto had men op het Sint-Pietersplein in Rome een rozenkransprocessie gehouden, waar vele mensen aan hadden deelgenomen om Maria’s hulp in te roepen.
Een nieuwe feestdag
Ter herinnering aan de zege bij Lepanto stelde de paus nog hetzelfde jaar een nieuwe feestdag in. En zo werd 7 oktober het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Overwinning. Enkele jaren later veranderde zijn opvolger, Gregorius XIII, de naam in het Feest van de Heilige Rozenkrans, om vooral duidelijk te maken dat deze overwinning te danken was aan het samen bidden van de rozenkrans.
In de negentiende eeuw pleitte paus Leo XIII er voor om in de maand oktober intensiever met de Mariaverering bezig te zijn en zo kwam de maand oktober binnen de katholieke traditie bekend te staan als de rozenkransmaand.
Pater Martin de Korte cp