Pater Bernard Kryszkiewicz

PKI juni 2024

Dit is de derde aflevering over bedevaartplaatsen in Noord-Europa waar Passionisten actief zijn.

In noord-centraal Polen ligt de plaats Przasnysz waar volgens de oude beschrijving uit 1625 het schilderij van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt ontvangenis een belangrijke rol speelt in de verering van Maria.

Eerste klooster in Polen

In 1923 werd het klooster en de kerk aan de Passionisten geschonken en zo kregen de Passionisten hun eerste klooster in Polen. Ze zetten zich in voor de wederopbouw, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de monniken gedeporteerd naar het kamp in Działdowo en daar vermoord. De Duisters veranderden de kerk in een graanschuur en de kloostergebouwen in een ziekenhuis en gevangenis.

De roeping

Naast de devotie voor Maria is men ook druk bezig met de heiligverklaring van pater Bernard Kryszkiewicz cp. Hij werd geboren in Mława in 1915 en groeide de eerste jaren op zonder zijn vader, die naar Siberië was verbannen.

Ondanks dat zijn ouders hem probeerden te weerhouden van zijn roeping, begon hij in 1933 aan zijn noviciaat. In 1938 werd hij priester gewijd, maar helaas ging zijn gezondheid steeds verder achteruit.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vertrok pater Bernard uit Przasnysz, waar hij na het einde van de vijandelijkheden terugkeerde als overste van het klooster. In juni 1945 keerde hij terug voor een paar dagen naar zijn geboorteplaats. Na terugkomst bleek hij ziek te zijn en de dokter stelde tyfus vast.

Jezus, ik hou van U

Onder de hoede van een Zuster van Liefde werd pater Bernard enkele dagen in het klooster behandeld, daarna werd hij naar het ziekenhuis gebracht. De ziekte was aanvankelijk mild, maar ontwikkelde zich, en vernietigde zo het lichaam. Pater Bernard voelde zich lichamelijk steeds slechter, hoewel hij geestelijk sterk was. Op de laatste dag van zijn leven herhaalde pater Bernard de woorden: Jezus, ik hou van U.

Een getuige

Als getuige van de dood van pater Bernard vertelt pater Jan Wszędyrówna: Ik knielde naast hem neer en huilde. Op een gegeven moment zei ik tegen hem: ‘Pater Bernard, ik zou graag voor u willen sterven zodat u kunt leven, omdat u harder nodig bent voor de congregatie.’ En toen kwamen de woorden eruit die de man Gods verraden: ‘Wat betekent het dat ik het beter zou willen doen, wat God wil’.

Pater Bernard Kryszkiewicz stierf in het ziekenhuis op de ochtend van 2 juli 1945 en werd begraven in de kelder van de Passionistenkerk in Przasnysz.

Zalig- en heiligverklaring

Op 28 oktober 1972 vaardigde de bisschop van het bisdom Płock – Bogdan Marian Sikorski Nihil Obstat uit om het proces van zaligverklaring en heiligverklaring van pater Bernard te beginnen. Op 29 maart 1989 werd het stoffelijk overschot van pater Bernard opgegraven en in een sarcofaag in het portaal van de Passionistenkerk in Przasnysz geplaatst.

In juni 2010 werd de gecorrigeerde en het voltooide document de Positio ingediend bij de Congregatie voor de Heiligverklaringen en gepubliceerd in 2012.

Pater Martin de Korte cp

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.