Uitbreiding van ons bedevaartsoord

PKI februari 2024

panden locatie pater karel kapel

Ruim een jaar geleden kwam bij mij de vraag of de paters interesse hadden in de voormalige molens naast de kapel. De eigenaars wilden verhuizen en besloten om het eerst aan ons te vragen. Deze vraag heb ik voorgelegd aan de provinciaal en zijn raad om hierover eens na te denken. Ondertussen liet ook het bestuur van ons bedevaartsoord hierover hun gedachten gaan.

De eerste gedachte was: ‘Zo’n kans krijg je nooit meer’, want het is natuurlijk een unieke plek. Wat zou er kunnen gebeuren als op dit aanbod niet zou worden ingegaan? Zou de rust rond de kapel dan nog gewaarborgd kunnen worden?

Aankoop van de gebouwen

Na enig overleg legde het bestuur van het bedevaartsoord het advies neer bij de provinciaal en zijn raad om tot de aankoop van de aangeboden gebouwen over te gaan. Na veel wikken en wegen is uiteindelijk besloten om tot aankoop over te gaan van de percelen aan de P.C. Houbenstraat nummers 8, 8c en 14. En zo werd de Nederlandse provincie van de passionisten op 15 december vorig jaar eigenaar van deze panden.

Uitbreiding van ons bedevaartsoord

De afgelopen periode is er ook nagedacht wat voor invulling zij aan dit onroerend goed gaan geven en dat willen we ook graag delen, zodat er geen onnodige vragen gaan ontstaan.

Het voormalig vakantiehuisje (nr. 14), naast de geboortekamer gaan we permanent verhuren. Er is op dit moment al een overleg met de toekomstige verhuurder. De voormalige B&B (nr. 8c) wordt ingericht als ontmoetings- en vergaderruimte, zodat de privacy van pater Martin beter gewaarborgd kan worden.

In de afgelopen weken hebben hier al een aantal activiteiten plaatsgevonden en het is een ideale plek voor de ontvangst van jongeren rond ons Pakka-project, maar ook voor de avonden die pater Josef organiseert rond spiritualiteit met als titel ‘Geef de Geest de Ruimte’. Een plek dus die we als bedevaartsoord al heel lang miste. We kunnen hier kleine groepen van ca. 20 personen ontvangen.

Daarnaast biedt deze ruimte ook de mogelijkheid om het aanbod binnen ons bedevaartsoord te vergroten. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een programma rond kleine bedevaartgroepen. Verder is er ook nog de mogelijkheid om te onderzoeken of de ruimte ook geschikt is voor onze filmavonden, vooral in de koude winterperiode. Of om cursussen te gaan organiseren rond de bijbel en ons geloof. U ziet, er zijn veel mogelijkheden.

Nieuwe woning pater Martin

P.C. Houbenstraat 8 wordt de nieuwe woning van pater Martin. In deze woning komt dan ook zijn spreekkamer en wordt er een archiefruimte gecreëerd. Tevens is er ook de ruimte om gasten en medebroeders een logeerplek aan te bieden. De huidige woning aan de P.C. Houbenstraat 9 zal verkocht gaan worden.

Al met al een hele verandering, maar ook een extra verantwoordelijkheid voor het bestuur. Pater Martin hoopt rond 18 februari te verhuizen.

Pater Martin de Korte cp

Mis- en gebedsintenties

Het is altijd mogelijk om een kaars of een misintentie te bestellen. Dit kunt u doen per post, mail of telefoon, waarna u het geld kunt overmaken via ons IBAN-nummer.

Kaarsen opsturen

Af en toe komt er een verzoek om een noveenkaars van Pater Karel op te sturen. Dit is mogelijk, maar omdat de kaars niet door de brievenbus past, wordt dit gezien als een pakket en de kosten hiervoor bedraagt € 6,95. Dus tot en met vijftien kaarsen blijven de verzendkosten hetzelfde.

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.