Beter bidden

PKI augustus 2019

Dichter bij God

Pater Martin had het in de laatste PKI over ‘Soberheid is een luxe’. En hij heeft eraan herinnerd dat de H. Pater Karel in zijn leven ook steeds weer geprobeerd heeft, juist door zijn eenvoud, mensen dichter bij God te brengen. Ook wij kunnen hiernaar streven in ons gebed, maar ook in ons doen en laten.

Motivatie

Eenvoudig betekent hier dan niet simpel of stomweg, maar rechtop, direct, rechtlijnig, bewust. Juist om op deze manier ook in ons gebedsleven een motivatie te geven, zou ik graag voor geïnteresseerden een voorstel willen doen, om er heel praktisch mee te beginnen, in ons leven eens wat meer soberheid in te brengen, want echte soberheid is inderdaad een ‘luxe’. In die zin dat het bijna nergens meer te vinden is. En zelfs voor degenen, die nog religieus en geestelijk actief zijn, is er vaak de moeilijkheid niet in een prestatiegerichte modus te raken. En soms merk je dan pas veel te laat dat het, met al je bidden en religieuze reflectie, er niet om gaat een bepaalde hoeveelheid aan gebedsactiviteiten op te stapelen, maar een innerlijke houding te oefenen die juist niet veel woorden nodig heeft.

Dit heeft eigenlijk alles met onze persoonlijke gewoontes te maken.

Vanuit het pastorale team van de Pater Karel Kapel willen wij vanaf het najaar mogelijkheden aanbieden om met een groep geïnteresseerden, en die hoeft niet groot te zijn, ons eigen geestelijk leven wat meer bewust in ogenschouw te nemen. Dit waagstuk willen wij beginnen tijdens onze volgende vrijwilligersavond met als thema ‘spiritualiteit’, op dinsdag 1 oktober 2019 om 19:30 uur in gemeenschapshuis ‘t Trefpunt, hier in Munstergeleen. Naast een presentatie van datgene wat juist de Passionistenspiritualiteit uitmaakt, zoals Pater Karel dit beleefde, gaat het op die avond erom, uit de traditie van de kerk praktische gebedsoefeningen te leren kennen of nieuw te beleven, die weliswaar vanuit de H. Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïeten afkomstig zijn, maar uiteraard onze hedendaagse behoeftes van ons leven in de 21e eeuw kunnen bevruchten. Omdat ze zeer eenvoudig zijn: Wie bidt, ook wie regelmatig bidt, zal ervaren dat dit niet steeds makkelijk is. Is mijn gebed een ‘goed’ (d.w.z. een vruchtbaar) gebed? Wat te doen als ik verstrooid ben? En, soms kan het gebeuren dat ik in mijn gebed niets voel. Wil je ten volle de vruchten plukken van je gebed, dan is het nodig om tijd te nemen om op je gebed terug te blikken. Deze en andere eenvoudige gebedsoefeningen zullen wij op die avond en naderhand regelmatig gezamenlijk kunnen gaan oefenen.

Tips

Wie zich voor ons aanbod van Geestelijke Oefeningen en Begeleiding interesseert, is van harte uitgenodigd, om op 1 okt. a.s. om 19:30 uur naar gemeenschapshuis ’t Trefpunt in Munstergeleen te komen, om daar dan alle verdere informatie te krijgen. Wie van tevoren al meer wil weten over de opzet en achtergronden van onze spiritualiteitsvoorstellen, of wie nog niet zeker is wat hij of zij kan verwachten, kan ik een internetpagina met goede tips voor ‘beter bidden’ aanbevelen, die hier te vinden is.

Wees welkom!

Soberheid is inderdaad een luxe, maar misschien kunnen wij daarin slagen met Gods hulp, om voor onszelf en voor de gemeenschap rondom de Pater Karel Kapel nieuwe spirituele beleving, kracht en inspiratie te vinden uit deze eenvoudige opzet. Wees welkom!

Pater Josef Ohagen cp

In Memoriam

Op 15 juli 2019 is op 69-jarige leeftijd Jules Willems overleden. Hij was als secretaris, tot het allerlaatste moment, actief binnen het bestuur van de Kerkelijke Instelling bedevaartsoord Heilige Pater Karel. In zijn veel te korte bestuursperiode was hij één van de stuwende krachten achter de professionalisering van de Pater Karel Kapel. Dankzij hem is onze geheel vernieuwde website tot stand gekomen. Wij zijn hem heel dankbaar voor zijn inzet en wensen zijn vrouw Annelies, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte.

Bij de ingang van de kapel vindt u de volgende uitnodiging van de hand van Jules:

Welkom……
in deze Kapel huis van Pater Karel huis voor iedereen

Kom……
ben je christen of niet
kom je van hier of nergens ben je in vreugde of verdriet

Kom binnen……
heb vertrouwen
dit huis is ook jouw huis want het is het huis van Pater Karel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.