Dankbaarheid

PKI mei 2018

Dankbaarheid

In het intentieboek zie ik veel dankgebeden staan. Soms heet het zelfs “bij voorbaat dank”; wij vertrouwen erop dat ons gebed aankomt, dat we gehoord worden als we ons tot Pater Karel richten.

Dankbaarheid betekent dat je iets gekregen, ontvangen hebt: aandacht (gehoord worden, dat is al véél), nieuwe kracht, hoop, inzicht, vrede van binnen, vrede tussen mensen, vergeving, verzoening, genezing van een ziekte of van innerlijke pijn… Hier in de Kapel vragen we om datgene wat onze krachten te boven gaat, wat we niet zelf kunnen maken of bereiken.

Jarenlang hebben we samen tijdens de Biddag gebeden om de heiligverklaring van Pater Karel.

Heiligverklaring betekent de bevestiging van wat velen al geloofden: dat Pater Karel – nu vanuit de hemel – aandacht voor ons blijft houden, ons hoort en zegent, zoals hij dat tijdens zijn aardse leven voor de mensen heeft gedaan die bij hem kwamen. Nu wij gelovig erkennen dat hij bij God woont, kunnen we er nòg meer op vertrouwen dat onze vragen en gebeden worden gehoord en verhoord. Voor zoveel goeds ben ik dankbaar!

Velen weten de Kapel te vinden: mensen uit de buurt en van verder weg, ouderen en jongeren. Het is geweldig als je een plek hebt gevonden als deze, waar je rust en vrede vindt. De Kapel is een plaats waar je mag weten dat je welkom bent en gehoord wordt – wie je ook bent. De meeste mensen komen hier in alle stilte, alleen of met hun dierbaren: een gebed, een kaars, vragen om datgene wat je nodig hebt om te léven. Soms lees ik in het intentieboek en bid ik mee met degenen die hun vragen hebben opgeschreven.

Twee keer per week en op een paar bijzondere data vieren we in de Kapel Eucharistie. Eucharistie betekent dankzegging – dankzegging voor al het goede dat wij krijgen en gekregen hebben. Telkens als ik erbij stilsta, realiseer ik mij hoeveel ik gekregen heb – ondanks allerlei tegenslagen en juist ook in moeilijke omstandigheden. Misschien was het niet altijd zoals ik had gehoopt. Soms krijg ik iets totaal onverwachts of op een verrassende manier, alsof het zomaar uit de hemel komt vallen…

Dankbaar zijn voor de grote èn de kleine dingen maakt gelukkig (- niet omgekeerd!). Die dankbaarheid uiten door te zingen en te bidden en sámen te vieren, versterkt bovendien de onderlinge band. Want we leven nu eenmaal niet van de Heilige Geest alleen; we hebben ook elkaar nodig: een glimlach, een vriendelijk woord een helpende hand, een arm om je schouder.

Daarom nodigen wij alle vrijwilligers, alle bezoekers van de Kapel en ook wie er nog nooit is geweest, van harte uit om op de eerste zondag van juni de Biddag mee te maken: geheel of een deel ervan – zeker als u nog nooit aan de Biddag hebt deelgenomen! In het programma vindt u hoe de dag eruit ziet.

Hopelijk tot ziens op zondag 3 juni!

Pater Mark-Robin Hoogland cp, provinciaal

Programma Biddag

De biddag valt dit jaar op zondag en omdat de parochie elk jaar op 3 juni samenkomt tijdens de H. Mis hebben we afgesproken om samen één pro­gramma te maken. Het ochtendpro­gramma vindt plaats in de parochie­kerk e.o. en het middagprogramma wordt gehouden in en rond de kapel van Pater Karel.

Priesterwijding

Pinksterzaterdag wordt voor de Passionisten, maar vooral in het bijzonder voor pater Josef Ohagen cp, een bijzondere dag. Want op deze morgen, 19 mei 2018, ontvangt pater Josef de priesterwijding in de Dom van Aken. In de viering van 09.30 uur zal bisschop Dr. Helmut Dieser door hand­oplegging en gebed Josef en de andere kandi­daten wijden.
Josef is als lid van het pastorale team van de Pater Karel Kapel o.a. verant­woordelijk voor de beeldmeditaties en de Vesperdiensten in het Duits.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.