Duurzaamheid
PKI augustus 2018
Een woord dat de laatste jaren een grote rol speelt in de maatschappij is ‘duurzaam’ of ‘duurzaamheid’.
En wanneer er hierover gesproken wordt of geschreven dan denkt men als snel aan de natuur en de hulpmiddelen die wij gebruiken vanuit de natuur. Echter tijdens mijn vakantie werd ik, door het lezen van een boek van Anselm Grün op een ander spoor gezet. In zijn boek ‘Leven in balans’ wijdt hij een hoofdstukje aan duurzaam omgaan met jezelf. En als pastor van de kapel kwam op dat moment de vraag naar boven: Hoe duurzaam ging Pater Karel met zichzelf om?
In zijn dagboek schreef Pater Salvain: “dat de ‘arme man’(Karel) geen ogenblik voor zichzelf had. Het gevolg daarvan was dat hij heel mager en ziek werd en weinig zorg aan zichzelf besteedde.”
Uit deze woorden blijkt wel dat Pater Karel niet erg duurzaam omging met zichzelf. Dit is ook goed te zien op foto’s van hem, waar hij al op jonge leeftijd er oud uitziet.
Uit deze aantekening blijkt wel dat Pater Karel niet zo duurzaam was op zichzelf, omdat hij er wilde zijn voor God en de aan hem toevertrouwde medemens. Anselm Grün zou zeggen dat Pater Karel overmatig actief was.
Maar we weten het allemaal de boog kan niet altijd gespannen zijn en af en toe moet je even tijd nemen voor jezelf, om zo in balans te blijven en je werk naar behoren uit te kunnen blijven voeren. Want ieder mens heeft behoefte aan pauze. Ik moet eerlijk bekennen dat het mij soms ook niet lukt om even de tijd te nemen voor mezelf. Dan denk ik nog even gauw iets te doen en ondertussen eet ik dan mijn boterham op, maar natuurlijk is dat fout, maar wie van u reageert soms ook niet zo.
Het is zo gemakkelijk om je dit te beseffen en het dan toch niet te doen. Maar het is toch eens goed, zeker tijdens de huidige hittegolf om hierbij stil te staan, want op zijn tijd rust nemen is geen luiheid. Het is zelfs nodig om weer wat creatiever te kunnen worden.
Anselm Grün schrijft dat we kunnen leren van de natuur hoe we met onze energie kunnen omgaan. Want in de natuur betekent duurzaamheid dat wat we weghalen, weer aangroeit. Dat betekent voor ons dus dat je even af en toe de accu moet opladen.
Uiteindelijk mag je af en toe tegen jezelf zeggen genoeg is genoeg, waarbij je dan niet tegelijkertijd gaat afvragen wat zal men ervan denken.
Tenslotte lezen we in het evangelie dat Jezus zich ook regelmatig terugtrok in de stilte.
Oproep i.v.m. tentoonstelling rond vluchtelingen en migratie
De museumcommissie is druk bezig met de voorbereiding van een tentoonstelling rond vluchtelingen en migratie. Deze tentoonstelling zal worden geopend op 6 september 2018.
Het zou heel fijn zijn als we ook voorwerpen kunnen tonen die de vluchteling mee heeft genomen vanuit zijn thuisland of voorwerpen waaraan hij of zij tijdens hun vlucht heel veel houvast heeft gehad.
Waaraan kan je denken? Bijvoorbeeld traditionele kleding of een ander voorwerp. Misschien wilt u met ons een traditioneel recept delen of het zelfs in een klein hapje uitdelen tijden de opening van de tentoonstelling.
I.v.m. de organisatie van één en ander vragen we u z.s.m. contact op te nemen met Pater Martin de Korte cp.
Onthulling nieuw beeld
We willen u van harte uitnodigen om aanwezig te zijn bij de onthulling van een nieuw beeld in onze ontmoetingstuin. De onthulling is op zaterdag 25 augustus om 16.00 uur.
Het wordt een bijzonder beeld waarmee we vanuit de Pater Karel Kapel aandacht willen schenken aan de vluchtelingen. Pater Karel heeft in zijn Engelse periode mogen ervaren wat het betekent om vluchteling te zijn, toen vele Ieren vanwege de mislukte aardappeloogsten hun heil zochten in Engeland en elders in de wereld. Het is dus niet alleen een probleem van deze tijd, naar het is iets van alle tijden. Zelfs Maria en Jozef moesten met de pasgeboren Jezus vluchten naar Egypte.
We hopen velen bezoekers van de kapel op deze dag te ontmoeten. Dus komt allen!
Gezocht sponsors voor het museum.
Er wordt gewerkt aan een bijzonder meubel annex vitrine voor het museum. Waardoor we nog beter u kunnen informeren over het leven van Pater Karel.
U kunt uw gift overmaken op onze rekening onder vermelding van sponsoring.
Alvast hartelijk bedankt!
Gedicht ‘Buurman’
Marieke (39) heeft een bijzondere band met haar Ertirese buurman Fitwi (32). Fitwi vertelde Marieke hoe hij zijn vrouw noodgedwongen achter moest laten in Eritrea en hoe alleen hij zich voelt. Zijn verhalen inspireerde Marieke tot het schrijven van een gedicht.
Kan ik écht niets voor je doen?
Niemand even bellen?
Om te vertellen wie je bent?
Procedures te versnellen?
–
Jij hebt geen papieren zeg je
Van jullie trouwerij
Daar doen ze in jouw land niet aan
Maar zij hoort aan jóuw zij
–
Hadden we maar kindjes zeg je
Dan was dat ons bewijs
Dan zou zij mogen komen
En werden we samen grijs
–
De tranen springen in je ogen
En ook in die van mij
Ik vind het zó oneerlijk
Kan er met mijn pet niet bij
Marieke Vermunt
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!