Een gezegend 2019

PKI januari 2019

Een gezegend 2019 - PKI

Zaterdag 5 januari 2019 vieren we de 126ste sterfdag van Pater Karel.

Viering

Traditiegetrouw beginnen we de dag met een H. Mis in de kapel van Pater Karel. De provinciaal van de Passionisten, Pater Mark-Robin Hoogland cp, zal in deze viering voorgaan. De vaste gezangen tijdens de viering zullen verzorgd worden door “Schola Sit-tardiensis Sanctus Michaël”. We hopen velen van u te ontmoeten.

Hoogmis

’s Avonds is er om 18.30 een Hoogmis in de Pancratiuskerk te Munstergeleen, met als eregast de nieuwe bisschop van Roermond, Mgr. Harrie Smeets. Aansluitend op de viering is er een lichtprocessie naar de kapel, waar we de relieken van Pater Karel vereren. We sluiten daarna de dag af met een bekertje warme chocolademelk of glühwein.

Flexibiliteit

Volgens sommige onderzoeken van het CPB en het CBS is de religiositeit van de Nederlanders weer verder afgenomen. Bij zulke geluiden vraag ik mij dan wel eens af: Hoe werd de vraag gesteld? Want daar is het antwoord vaak op gebaseerd.

Natuurlijk zien we ook dat er in de kerken steeds minder mensen aanwezig zijn bij de vieringen, maar als je kijkt naar de Pater Karel Kapel, dan zie je toch een grote stroom mensen, elke dag weer en dat zijn er ongeveer 1700 gemiddeld per week. Daarom vroeg ik me af, hoe dat komt.

Is er zoveel ziekte en nood in de wereld? Waarom ga je dan niet zondags naar de kerk? Of heeft het misschien iets te maken met dat wij mensen niet gebonden willen zijn, maar flexibel? Flexibiliteit als deugd veronderstelt een tegemoetkomende generositeit en een creatief (flexibel) inlevingsvermogen.

Het verhaal van de kalkoen

In het magazine Tenachon van juni 2018 las ik het volgende verhaal van Rabbi Nachman van Bratzlav (1772-1810) over hoever flexibiliteit kan en moet gaan, zeker voor een orthodoxe jood:

Een psychisch gestoorde prins verbeelde zich een kalkoen te zijn. Tot verbijstering van de koninklijke familie schuifelde hij, helemaal bloot, onder de tafel en pikte daar de kruimels van de grond. Geen psycholoog, wijze arts of magiër kon hem helpen. Alleen een oude joodse wijze slaagde daarin. Evenals de prins ontdeed hij zich van zijn kleren, hokte onder dezelfde tafel als de prins en beweerde ook een kalkoen te zijn. Alleen zo kon hij het vertrouwen van de prins winnen. Zij herkenden hun verwantschap en sloten vriendschap.

Tot verbijstering van de prins trok de wijze, als was hij mens, op een bepaald moment een hemd aan, Vervolgens ging hij op een stoel zitten. De wijze stelde de prins gerust. Immers, een kalkoen met een hemd aan en op een stoel is misschien een onconventionele kalkoen, maar hij houdt daardoor nog niet op kalkoen te zijn. Zijn genezingsproces was gestart. De prins leerde het hofleven weer op te pakken.

Compassie en inlevingsvermogen

Je merkt in dit verhaal dat compassie en inlevingsvermogen effectiever zijn dan een harde aanpak. Zo liet de wijze uit het verhaal het zien. Dit is ook de kracht van Pater Karel. Hij had compassie met de mensen die voor de poort van het klooster stonden. Hij probeerde door te luisteren naar de verhalen van mensen zich in te leven in hun situatie en kon vandaaruit de mensen nabij zijn met zijn zegenende handen.

Dat is de ook de kracht van plaatsen zoals de Pater Karel Kapel. Je mag er even binnen lopen, wetende dat via Pater Karel God ons bidden en vragen opvangt en met ons meeleeft.

Ik wens u vanuit deze gedachte een heel GEZEGEND 2019 toe.

Pater Martin de Korte cp

300-jarige bestaan van de congregatie passionisten (1720 – 2020)

Tijdens het laatste Generaal Kapittel in Rome is het startsein gegeven om op weg te gaan naar het 300-jarig bestaan van de Congregatie van de Passionisten in 2020. In het kader hiervan is een  bijzonder icoon gemaakt in Byzantijnse stijl.

In het centrale gedeelte zijn de Maagd Maria en de Heilige Paulus van het Kruis (stichter) onder het kruis van de gekruisigde Heer uitgebeeld. Wanneer de twee luiken openstaan, zie je de afbeeldingen van de Heilige Gemma Galgani, de Zalige Broeder Isidoor de Loor; de H. Gabriël van de Bedroefde Maagd en de Zalige Dominic Bar-beri (Oecumenische missionaris).

Vanaf begin 2019 gaat deze icoon de wereld door naar alle landen waar de Passionisten werkzaam zijn en de eerste plaats waar deze icoon te zien is, is bij ons in de kapel van Pater Karel. In de viering van 5 januari 2019 om 11.00 uur kan men de icoon vereren. De icoon wordt vergezeld door een reliek van de Heilige Paulus van het Kruis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.