In duisternis geeft één lucifer veel licht

PKI januari 2018

Pater Karel Informatie - In duisternis geeft een lucifer veel licht

Het was een jaar waarin veel is gebeurd, maar ook meer is uitgegeven dan binnen gekomen, maar we vertrouwen ook in het nieuwe jaar op uw gulle giften om deze Heilige Plek en Oase in stand te kunnen houden.

125ste sterfdag van Pater Karel

Het jaar begint met de officiele feestdag van Pater Karel op vrijdag 5 januari 2018. We vieren dan de 125ste sterfdag van Pater Karel. Traditiegetrouw beginnen we met een H. Mis in de kapel van Pater Karel.

Pater Mark-Robin, onze provinciaal, zal in deze viering voorgaan. Het Gregoriaans koor “Schola Sittardiensis ‘Sanctus Michael’ Sittard” o.l.v. Ad Gijzels, zal de zang verzorgen.

‘s Avonds is er om 19:00 uur een H. Mis waarin Mgr. de Jong, hulpbisschop van het bisdom Roermond, in voorgaat. Aansluitend gaan we onder de klanken van de fanfare Juliana in een lichtprocessie op weg naar de Pater Karel Kapel om daar de reliek van Pater Karel te vereren en de dag af te sluiten onder het genot van een bekertje warme chocolademelk of glühwein.

Met het licht op weg gaan

Het is een hele mooie traditie om na het feest van de geboorte van het Kerstkind, die ons licht is komen brengen in onze soms sombere wereld, om met het licht op weg te gaan in een processie. Ooit zei iemand: ‘In duisternis geeft één lucifer veel licht’. En wij mogen samen met het Kerstkind die ene lucifer zijn.

Een lucifer is maar een simpel stukje hout met een ontvlambaar kopje. Wanneer je hem aanstrijkt geeft hij niet alleen licht, maar ook vuur en warmte. Het vlammetje geeft een helder licht en als die vreedzaam uitdooft blijft er een verkoold restje achter.

Enkel afval. Mogen we ons af en toe zelf vergelijken met een lucifer. Die gedachte komt nu bij mij op, maar waar ligt het verband tussen beide? Soms heb je het gevoel een afgebrande lucifer te zijn, die na het aanstrijken bij het afval terecht komt. Maar dat willen we als mensen niet, dat wil ik niet. Want wat heb je dan voor nut gehad als lucifer. Je wil toch graag als mens van dienst zijn. Maar hoe en voor wie? Nou moet ik oppassen dat ik als lucifer niet mijn kopje breek.

Belangrijk is dat we voorzichtig met elkaar omgaan en ons niet aan elkaar branden. Toch wil ik vuur zijn voor mijn medemens, ik wil warmte uitstralen. De warmte en geborgenheid die ik ook voel als ik in de kapel ben. De warmte die Pater Karel, door zijn aandacht voor de lijdende mens, ook uitstraalde naar ieder die hij ontmoette.

De duisternis doorbreken

Uiteindelijk beste mensen brandt zo’n luciferhoutje niet helemaal op. Met andere woorden er blijft een stukje van die lucifer ongeschonden, gaaf. Het is onze opdracht om te voorkomen dat we alleen stilstaan bij dat verkoolde stukje hout, maar verder zoeken, niet alleen bij jezelf, maar bij ieder mens naar dat stukje dat gaaf is.

Aan ons dus de taak om te blijven zoeken naar iets gaafs in de ander te ontdekken, waardoor je juist de duisternis in jezelf of de ander kan doorbreken. Hierdoor wordt het lichter om ons heen.

Pater Martin de Korte cp

Om over na te denken

Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze schaduw die ons het meest beangstigt. (Nelson Mandela)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.