Maria

PKI april 2019

Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan het samenstellen van onze nieuwe expositie rond de heilige Maagd Maria.

Drie Maria’s

Ondertussen gaan we op weg naar Pasen en horen we op Paasmaandag een gedeelte uit het evangelie volgens Matteüs (28, 8-15). Een aantal vrouwen hebben zojuist ontdekt dat het graf leeg is en haasten zich om dit aan de leerlingen van Jezus te gaan vertellen. De vrouwen die de verrijzenis op deze manier mogen ervaren zijn volgens Marcus: Maria Magdalena, Maria de moeder van Jacobus en Maria Salomé. Maar wie waren die laatste twee Maria’s?

Maria van Klopas

In de middeleeuwen ontstaat er een legende rond de verering van de moeder van Maria, de heilige Anna. Hierin wordt verhaald dat zij na de dood van Joachim nog twee keer in het huwelijksbootje is gestapt.

Uit de verbintenis van Anna met haar tweede echtgenoot Klopas wordt Maria geboren de moeder van Jacobus de Mindere en Joses. U begrijpt wel dat wanneer je elke dochter Maria noemt, het moeilijk is om ze uit elkaar te houden. Vandaar dat men de tweede dochter de naam van haar vader meegeeft en dus Maria van Klopas genoemd wordt.

Maria Salomé

Volgens de overlevering trouwt Sint Anna voor een derde maal, nu met Salomas en zij krijgen een derde dochter Maria. Om een onderscheid te maken tussen haar en haar twee halfzussen wordt ze Maria Salomé genoemd. Ze komt in de verschillende evangeliën voor.

Zo vertelt Marcus (15: 40) dat Maria Salomé als een van de vrouwen aanwezig was bij de kruisiging van Jezus. Ook Matteüs schrijft ongeveer hetzelfde, alleen noemt hij geen naam en duit haar aan als de moeder van de zonen van Zebedeüs. Dit zijn de apostelen Johannes de Meerdere en Jakobus de Meerdere.

Op het hier afgebeelde retabel Heilige Sippe, Lubeck, zie je de drie Maria’s zitten voor moeder Anna op een bank. Links Maria Klopas en vier zonen: Jakobus de Mindere, Jozef (Joses of Justus Barnabas), Simon de Zeloot en Judas Thadeüs. In het midden Maria met haar zoon Jezus. Rechts Maria Salomé met twee zonen: Johannes Evangelist en Jakobus de Meerdere.

Maria Magdalena

Tot slot vertelt een legende dat dat Maria Klopas en Maria Salomé, samen met Maria Magdalena, tijdens hun vlucht voor de vervolgingen stranden op de Franse kust in Saintes-Maries-de-la-Mer ten zuiden van Arles. Maria Klopas en Maria Salomé worden daar nog steeds vereerd. Maria van Magdalena vond haar laatste rustplaats in Vézelay.

Pater Martin de Korte cp

Aanmelden Tuindag

Ook voor de Pater Karel Kapel zijn vrijwilligers onmisbaar en het liefst zouden we naast de vrijwilligers van openen en sluiten, van de winkel, museum, jongeren, bestuur, etc. nog graag een groep enthousiaste tuiniers willen hebben. Vandaar dat het plan is opgepakt om samen met onze eigen vrijwilligers op zaterdag 13 april een dag in de tuin te gaan werken. Kijk in de agenda voor meer informatie over deze dag en meld je aan bij [email protected].

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.