Meimaand, Mariamaand

PKI mei 2019

Meimaand, Mariamaand - PKI mei 2019

In een vorige PKI werd de expositie ‘Meimaand Mariamaand’ aangekondigd, waarin kort vermeld werd dat Pater Karel een grote verering had voor Maria.

Twee wegen

Niet voor niets is de Pater Karel Kapel officieel toegewijd aan Maria, Koningin (op 8 december 1954).

Het verhaal gaat dat Pater Karel maar twee wegen kenden, die van de kerk en die naar school. Gedurende zijn vijfjarige studie wandelde hij iedere morgen en avond van Munstergeleen naar Sittard en terug. Op die terugweg naar huis ging hij elke dag even de kerk binnen om daar te bidden., waarbij hij soms de tijd vergat.

Hoe vaak zal hij het beeld van Maria begroet hebben, die nu in onze kapel staat.

Hemelse moeder

In zijn hele leven is Maria belangrijk voor hem geweest. Zijn biechtvader, pater Norbert McGettigan getuigt dat Pater Karel vaak sprak over de hemelse Moeder, die hij zag als zijn eigen moeder.

Wanneer hij sprak over haar Onbevlekte Ontvangenis of over haar Smarten aan de voet van het kruis, dan lichtte zijn gezicht op tot een ongewone schittering. Uit de gebeden van Pater Karel blijkt dan ook dat hij een groot vertrouwen in haar stelde, nu en in het uur van zijn dood.

Het kan bijna niet anders of hij is blij geweest dat zijn zending in Ierland begon op het feest van Maria, Moeder van de Heilige Hoop.

Een gebed

Na zijn dood werd tussen zijn papieren een gebed gevonden waaruit bleek dat hij veel vertrouwen had in de barmhartigheid van Jezus en de bescherming van Maria. Dit gebed sprak hij dagelijks uit en hij noemde het “een gebed tot de Heilige Maagd om een zalige dood te verkrijgen”.

“Maria, zoete toevlucht voor ellendige zondaars, als mijn ziel op het punt staat deze wereld te verlaten, o mijn allerzoetste Moeder, sta mij dan bij met Uw Barmhartigheid door het verdriet dat U leed bij de dood van Uw Zoon op het Kruis. Drijf de duivelse vijand ver van mij weg, kom en neem mijn ziel op en draag haar voor de Eeuwige Rechter.

Mijn Koningin verlaat mij niet. Gij zijt na Jezus mijn troost in dat verschrikkelijke moment. Vraag dringend aan Uw geliefde Zoon mij in Zijn goedheid de genade te verlenen te sterven, liggend aan Uw voeten, en mijn ziel voort te laten ademen in Zijn wonden, zeggend: “Jezus en Maria”, ik schenk U mijn hart en mijn ziel. Amen.”

Expositie

Het is dan ook fijn dat de museumcommissie een mooie expositie heeft samengesteld rondom diverse kunstuitingen rond de verering van Maria.

Er zijn kunstwerken te zien van Willi Martinali (1914-1983). Deze schilder en textielkunstenaar werd geboren in Beek en Donk. Zwierf tijdens zijn jeugd, met een groep woonwagen-bewoners, door Europa en kwam tijdens de bezetting in Deurne terecht waar hij de rest van zijn leven heeft gewoond.

Daarnaast zijn er werken te zien van zijn neef Jack Harden (1935-2002), geboren in Hoensbroek en gestorven in Deurne.

Een oude koorkap, een wijd liturgische gewaad, die door geestelijken werden gedragen (in bruikleen van de Passionisten) en een moderne versie ontworpen door Laurie Bessems, die tijdens de Heiligdomsvaart 2018 in Maastricht is gedragen.

Verder zijn er ook verschillende Mariabeelden en iconen te zien.

Deze tentoonstelling is tot en met 11 augustus te bezichtigen. U bent van harte welkom!

Pater Martin de Korte cp

Biddag 2019

Na de heiligverklaring van Pater Karel hebben we onze jaarlijkse biddag verplaatst naar de eerste zondag van juni.

Dit betekent dat we u weer van harte willen uitnodigen om op zondag 2 juni 2019 samen met ons deze dag te vieren. Dit jaar zal het centrale thema zijn: TROOST.

We hebben als pastorale team het volgende programma samengesteld:

  • 11.00 uur: Eucharistieviering, waarin we God willen danken voor de inzet van zoveel vrijwilligers (m/v)
  • 12.00 uur: Lunch
  • 13:00 uur: Lezing rondom troost
  • 14.15 uur: het rozenkransgebed rond “de troostvolle momenten”
  • 15.00 uur: de kruisweg met teksten uit Jesaja.
  • 16.00 uur: Slotviering bij de grot in de ontmoetingstuin.

De beelden in onze tuin, die een plek is van ontmoeting, nodigen ons uit om ieder op onze eigen wijze troost te vinden en te bieden aan de verschillende groepen mensen in onze maatschappij.

Mis- en gebedsintenties

Het is altijd mogelijk om een kaars of een misintentie te bestellen. Dit kunt u doen per post, mail of telefoon, waarna u het geld kunt overmaken via ons IBAN-nummer: NL60 INGB 0001058762.

Gezocht sponsors

Sinds vorige maand is de kapel verwarmd en we krijgen vele positieve reacties, maar de aanleg van de verwarming is wel een aanslag geweest op ons budget. Wilt u ons helpen door te sponsoren?

U kunt uw gift overmaken op IBAN nummer: NL60 INGB 0001058762, onder vermelding van sponsoring verwarming.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.