Passie

PKI april 2018

Pater Karel Informatie met het thema 'passie' - Verhaal van een vrijwilliger

Het woord ‘passie’ betekent allereerst volgens Van Daele ‘het lijden van Jezus Christus’.

Voor Pater Karel en de Passionisten is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus heel belangrijk, maar daarover komt de redactie een andere keer terug.

In ons dagelijks taalgebruik denken we bij het woord ‘passie’ veel eerder aan de liefde of ergens heel hartstochtelijk door geraakt te zijn. Zo hoopten wij ook als redactieleden dat het verhaal in de vorige PKI u zou raken en deden we een oproep om als vrijwilliger of bezoeker ook eens uw verhaal met ons te delen. En zo mochten wij het onderstaande verhaal van één van onze vrijwilligers ontvangen.

Op mijn veertiende verhuisde ons gezin van Heerlen naar Geleen. Dat betekende voor mij ook een andere school. Zo kwam ik terecht op de derde van Sint Jan aan de Bernhardstraat in Geleen. Het was begin jaren zestig en de Maurits bestond nog in volle glorie. Het was wennen aan alle facetten die ermee te maken hadden. Voor het afstuderen moest je een godsdienstdiploma in je bezit hebben anders kon je geen eindexamen doen. Gelukkig slaagde ik voor het godsdienstdiploma en toen was het tweede Vaticaanse concilie in volle gang. Ik probeerde dat te volgen en vond het echt zeer boeiend. In de derde klas gebeurde van alles en nog wat maar een gebeurtenis zal ik mijn leven lang niet vergeten.

In onze klas was een jongen die leed aan een ongeneeslijke ziekte. Voordat het helemaal tot me door drong wandelden we op een gegeven ogenblik langs de spoorlijn in Oud Geleen naar de Pater Karel Kapel om kaarsjes te laten branden en te mediteren en hopen op een klein wondertje. Helaas heeft dat niet mogen baten want korte tijd daarna overleed deze schoolkameraad. Daarna vond ik zo nu en dan deze mooie enclave naar Munstergeleen voor hulp op vele gebieden. En op een gegeven ogenblik sta ik dan als een soort gastheer in de winkel bij de hoeve om mensen te helpen door te luisteren naar de meest verschrikkelijke persoonlijke verhalen. Mensen die komen vragen om hulp en zich richten tot Pater Karel.

Ook bijzonder dat je iets kunt vertellen over het va et vient van deze heilige door de rondleiding in het museum te verzorgen. Er komen mensen uit alle windstreken en dan probeer je om die bezoekers in hun eigen taal iets mee te geven over het legendarische leven dat Pater Karel leidde. Heftige reacties zijn merkbaar en dat maakt het er voor mij niet makkelijk. Emotioneel heb je dan ook wel wat te verwerken nadat je een middag gewerkt hebt. Je probeert die mensen toch een hart onder hun riem te steken en dat komt af- en toe wel over. Je komt in contact met mensen die je persoonlijk kent maar ook met “wildvreemde” mensen. Naast het voornoemde emotionele zijn er ook momenten van intense blijdschap door het aanbieden van een kopje koffie e.d. om te praten over het kruiswegpark, de beelden, de Mariagrot, de mooie tuin waar iedereen een beetje op adem kan komen. Sinds tweede Paasdag 2016 ben ik werkzaam met andere zeer gemotiveerde vrijwilliger-collega’s. De onderlinge samenwerking is perfect en ik hoop dat nog een tijdje te mogen doen. Het is een soort passie en iedere keer dat ik vanuit Oud Geleen naar Pater Karel loop heb ik een goed gevoel.

Piet Hawinkels

Presentatie

Op donderdag 15 maart hebben we aan belangstellenden en genodigden onze nieuwe website gepresenteerd.

Het was een inspirerende middag, want naast deze website is er ook verteld over de samenwerking met de VVV Zuid-Limburg, om ook via hun Pater Karel nog meer op de kaart te zetten.

De museumcommissie vertelde over hun plan om in juli 2018 een tentoonstelling te organiseren rond het thema: ‘vluchtelingen’. Dit onderwerp komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het heeft ook alles te maken met een nieuw beeld voor onze beeldentuin rondom de vluchtelingen. Vluchtelingen waren er ook in de tijd van Pater Karel die met hen te maken kreeg toen hij in Engeland begon als missionaris.
We zullen u op de hoogte houden van onze plannen.

Wie wil ook iets vertellen?

Naar aanleiding van deze inzending hebben we als redactie de volgende vraag: Wie wil ook iets vertellen? Je kan dan denken aan waarom je als vrijwilliger je betrokken voelt bij de Pater Karel Kapel? Of waarom voel je je als bezoeker zo thuis bij Pater Karel?

Het zou fijn zijn als u als vrijwilliger of bezoeker iets van u laat horen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.