Compassie van de passionisten – een verslag van een bezoek aan de Pater Karel Kapel

PKI oktober 2020

Beste mensen, eind vorige maand is er een nieuw beeld onthuld in onze tuin met als thema ‘Gebroken gezinnen’.
We hopen dat de tuin op deze manier steeds meer mensen aanspreekt. Daarom willen we u een korte samenvatting uit een verslag van bezoekers uit Arnhem niet onthouden.

Benedictus achterna

Vanuit Arnhem hebben parochianen al jarenlang reizen ondernomen naar plaatsen in Duitsland, Frankrijk, België, Italië, en vele kloosters en zij bezochten ‘heilige plekken’, onder het thema ‘Benedictus achterna’.

Ook in 2019 hebben de zesentwintig deelnemers genoten van wat zij zagen en meemaakten. Maar telkens, direct na het bezoek, bij de eindevaluatie van deze reis, een half jaar later toen we opnieuw samenkwamen, zelfs bij de voorbereiding van de reis voor 2020, telkens opnieuw sprong dat ene bezoek eruit. Het bezoek aan Pater Karel.

Allerhartelijkst ontvangst

Na een mooie bustocht – we verbleven in een hotel in Valkenburg – kwamen we rond half elf in de morgen bij de Pater Karel Kapel aan. Daar op straat stonden twee paters passionisten in vol ornaat ons op te wachten.

We werden allerhartelijkst ontvangen en in het geboortehuis vertelde Tiny op boeiende wijze de geschiedenis van Pater Karel, overigens regelmatig linkend naar de actualiteit van onze dagen.
Met ondersteuning van Martin werden de feitelijkheden rond de kapel en haar bezoekers ook zo exact mogelijk weergegeven. Zelf had ik al eerder met Jos, mijn vrouw, de kapel bezocht. Ook nu weer kwam het noviciaatsjaar in de herinnering waarin wij als novicen de kapel gewit en opgeknapt hebben.

Wat was dan die bijzondere ervaring?

Tijdens deze hele parochiereis hadden we zoveel kloosters bezocht en zoveel culturele, ontspannende en verrukkelijke activiteiten meegemaakt. Wat was het dan dat zo’n indruk maakte op de deelnemers van onze parochiereis? Waarom zeiden ze telkens als wij elkaar daarna ontmoetten, dat die morgen ‘bij de paters’ zo’n indruk had gemaakt?

De rondleiding door de tuin

Het was de rondleiding door de tuin; het waren de sprekende beelden over het verzwegen leed van mensen. Dat deze paters aan die aspecten van het leven op deze bijzondere manier aandacht besteden.
Mijn reisgenoten verbaasden zich over zoveel empathie bij deze paters. Ik ben daar best een beetje trots op. Zoveel voel ik me ook nog wel met de congregatie verbonden, al heb ik amper contact met de communiteit.

De rondleiding door de ‘hof van olijven’

Het was de rondleiding door de ‘hof van olijven’, de tuin van het lijden, waarin door de sprekende beelden en de toelichting van Tiny volgens de deelnemers juist die mensen aandacht krijgen, die door parochiepriesters en de bisschop onbenoemd blijven: de economische zieken (mijnwerkers), de nabestaanden bij zelfdoding, de vluchtelingen in ons midden, de slachtoffers van huiselijk geweld, in één zin: alle mensen met hun verborgen lijden.

De compassie van de passionisten

Dat deze paters zoveel aandacht hebben voor het gewone leven van mensen en dat ze oog en hart hebben voor dat leed dat in de parochiekerken niet benoemd wordt. Dat bracht hun een vorm van christendom onder ogen, waardoor zij geraakt werden. De compassie van de passionisten, noem ik het. Dat was wat de deelnemers van de parochiereis 2019 vanuit Arnhem raakte.

Aandacht voor het lijden van mensen

Zelf hoop ik dat jullie boodschap, jullie aandacht voor het lijden van mensen, vrucht draagt en de compassie met mensen die een verborgen lijden dragen, bij velen zal vergroten.
Ook een half jaar later en nog later, sprak men over dit bezoek aan die kapel en die tuin. Ze vroegen mij de paters namens heel de groep nog eens extra te bedanken. We danken Gerard Kok voor dit mooie verslag.

Pater Martin de Korte cp / Gerard Kok

Er staat een nieuw beeld in de tuin: ‘gebroken gezinnen’

Het beeld laat zien dat een kind verscheurd is geraakt door twee ouders die met de rug naar elkaar toe staan. Het kind in het midden valt op de knieën en grijpt naar de harten van de ouders zegt de maker Huub Rossel. Hij heeft het kunstwerk gemaakt vanuit het oogpunt van een kind van wie de ouders gaan scheiden. ‘Ik heb nagedacht over hoe het kind zich zou voelen. Het is belangrijk dat de ouders in contact blijven met elkaar, maar zeker ook in contact met het kind. Het kind roept: denk ook aan mij, vergeet mij niet’, vertelt Rossel. ‘Ik hoop dat het zo ook binnenkomt, dan is het het waard.’

U bent welkom om het beeld te komen bekijken. De tuin is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.