De Goede Week

PKI april 2023

De Goede Week - PKI

Heilige of Grote Week

Aan het begin van de Goede Week gaan we in zeven dagen op weg van Palmzondag tot en met Stille Zaterdag. Deze week speelt van oudsher een belangrijke rol binnen onze geloofstraditie en werd al vanaf de vierde eeuw door de christengemeenschap als bijzonder ervaren. In de Latijnse en Griekse kerktaal is doorgaans sprake van Heilige of Grote Week.

De Goede Week

De Goede Week staat geheel in het teken van het lijden en sterven van Jezus Christus, en vormt zo een belangrijk onderdeel van het Paasfeest in ruime zin. De Goede Week eindigt tijdens de Paaswake. Die wake vormt de overgang naar de blijde viering van de Verrijzenis op zondag: het eigenlijke Pasen.

De val

Sinds 12 april 1881 ondervond Pater Karel de moeilijkheid om zonder ondersteuning te knielen en weer op te staan. Dit kwam door een botsing van zijn koets met een andere koets, waardoor deze kantelde. Hij probeerde er veilig uit te springen maar viel onder de koets en raakte behoorlijk gewond.

Pater Salvain schreef in zijn dagboek: ‘Dinsdag jongstleden is Pater Karel uit een rijdende koets gesprongen en heeft zijn been bij de enkel gebroken. Pater Karels afwezigheid in de kerk gedurende deze drukke tijd (Goede Week) werd zeer sterk gevoeld, vooral omdat we nu een ander moesten zoeken om in zijn plaats het lijdensverhaal, de klaagzangen enz. te zingen.’ Voor Pater Karel was de grootste beproeving dat hij geen heilige mis kon lezen.

Eén van de meest indrukwekkende plechtigheden

Dat Pater Karel in zijn tijd al een bijzonder en geliefd mens was, bleek op die Witte Donderdag toen men hem de communie bracht en het heilig sacrament werd begeleid door alle studenten met een brandende kaars.

Pater Eugene heeft in zijn verhaal een beeld geschetst wat de rol was van Pater Karel op de Goede Vrijdagen: ‘Zijn rol in het lijdensverhaal was altijd gedurende de jaren, dat ik hem ken, de Christus-partij geweest. Met zijn bewonderenswaardige stem stond die hem op zijn lijf geschreven. Doch het was nog meer vanuit zijn gevoelens dat hij de woorden zong van de Meester in het Hof van Olijven; bij de verhoren; tijdens Zijn veroordeling en dood.’

Pater Karel ging zo in de tekst op, dat hij zichzelf verloor en zich mee liet slepen door het verdriet en dat sloeg ook over naar zijn toehoorders. Het was dan ook in die tijd één van de meest indrukwekkende plechtigheden tijdens de Goede Week.

Ervaar de vreugde van Pasen

De Goede Week nodigt ons uit om na te denken en stil te staan bij het verdriet in onze eigen omgeving. Maar er is, zoals Jezus heeft beloofd, ook het uitzicht op de verrijzenis. Mogen wij dan ook allen de vreugde van Pasen ervaren en dat het licht van die vreugde in ons mag schijnen en uitstralen naar de mensen om ons heen. Dat wij elkaar, net als Pater Karel mogen raken.

Pater Martin de Korte cp

Reis naar Ierland

In samenwerking met het Huis voor de Pelgrim willen we volgend jaar (2024) rond 7 juli een reis organiseren naar Ierland. We willen graag inventariseren hoeveel mensen geïnteresseerd zijn om mee te gaan. Meld u aan via: [email protected]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.