De naam Maria

PKI mei 2022

De naam Maria - PKI mei

Why all your name is Maria?

Samen met de museumcommissie kijk ik terug op een geslaagde opening van de expositie: ‘Why all your name is Maria?’ Finy Ritzen vertelde dat deze vraag haar geïnspireerd had om dit uit te werken in de mooie kunstwerken die zijn ontstaan.
Na haar verhaal heb ik iets verteld over de naam Maria en eigenlijk past dit ook wel in deze meimaand, want dit is ook de Mariamaand bij uitstek.

Ster van de zee

De zuster van Mozes heette Mirjam en van deze Hebreeuwse naam is de vertaling in het Latijn Maria. Wat deze naam precies betekent is niet met zekerheid vast te stellen, want men gebruikte toen alleen medeklinkers. Daar door zijn er wel 60 verschillende verklaring voor deze naam. Van oudsher denkt men dat het een samenvoeging is van twee woorden “jām” = “zee” en mirre. Wanneer je deze twee woorden letterlijk vertaald, wordt het ster van de zee. Maar het kan ook zijn dat Maria geassocieerd wordt met mare wat ook zee betekent.

Maria, Moeder van de heilige hoop

Na de Middeleeuwen werd deze naam onder katholieken als roepnaam of als één van de doopnamen steeds populairder. Het hoogtepunt was vooral in de jaren rond 1950. Het is de meest gebruikte naam in Nederland en er zijn ruim 1,5 miljoen vrouwen die deze naam dragen en iets meer dan 500.000 mannen. Dus de vraag van de douanebeambte was niet zo vreemd.

Daarnaast heeft de moeder Gods ook nog veel bijnamen. De meest bekende is denk ik Maria van Altijddurende Bijstand, maar voor de Passionisten en dus ook voor Pater Karel is Maria, Moeder van de heilige hoop heel belangrijk. Haar feestdag is op 9 juli en het was in 1857 dat Pater Karel voor het eerst voet zette op de vaste wal van Ierland.

Pater Martin de Korte cp

Publieksprijs

Vorig jaar was er in het kader van de 200ste geboortedag van Pater Karel een expositie van 9 kunstenaars van de Limburgse Kunstkring, die zich hadden laten inspireren door het levensverhaal van Pater Karel of de plek waar hij geboren is. U kon toen als publiek uw stem uitbrengen op het kunstwerk dat u het meeste aansprak. Velen van u hebben gekozen voor het werk van Joep van Kerkom, een linosnede van de lichtprocessie die jaarlijks wordt gehouden op 5 januari, de feestdag van Pater Karel.

Het bestuur van de kerkelijke instelling heeft besloten om dit werk van Joep aan te kopen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.