De Tien Geboden

PKI september 2022

PKI - De Tien Geboden

Kunstwerken ‘de Tien Geboden’

Wie kent ze nog alle tien uit het hoofd en in de juiste volgorde? Ik heb het over de Tien Geboden. Alweer een hele tijd geleden kreeg we bij Pater Karel een serie van tien kunstwerken aangeboden, betreffende de Tien Geboden.

Yvonne Schoonman-Strik

Deze kunstwerken zijn gemaakt door Yvonne Schoonman-Strik. Zij is in 2005 afgestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten in Maastricht. Zij wil met haar kunst niet alleen mensen laten genieten, maar ze ook laten nadenken. Daar in is ze geslaagd, want de Tien Geboden of de Tien Woorden zoals ik het leerde in mijn opleiding, je zou ook kunnen spreken van richtingwijzers, lenen zich hier uitstekend voor.

Yvonne wilt u laten nadenken over de leefregels die u bij uw opvoeding van huis uit hebt meegekregen en over het duurzaam gebruik van onze grondstoffen. Beide aspecten heeft zij op deze manier tot uitdrukking gebracht. Enerzijds merken we in onze tijd dat het soms een kruis is om volgens de Tien Geboden te leven, anderzijds brengt ze dit tot uitdrukking door gebruik te maken van ge-upcycled materiaal.

Bemin uw naaste gelijk uzelve

Zo heeft ze het 10e gebod uitgebeeld: Bemin uw naaste gelijk uzelve. Ze heeft hiervoor jute gebruikt. De ene helft van het kruis is heel mooi uitgevoerd, terwijl de andere helft juist heel sober is. Men moet echter de naaste net zoveel gunnen als jezelf.

Bent u nieuwsgierig geworden? Wilt u de andere kunstwerken ook zien en erover nadenken, kom dan een keer naar ons museum. Meer informatie over deze expositie vindt u in de agenda.

Wereldgebedsdag

Wist u dat paus Franciscus 1 september heeft uitgeroepen tot: Wereldgebedsdag voor de schepping’? Deze dag heeft hij ingesteld als vervolg op zijn encycliek Laudato Si, waarin hij uitdrukkelijk aandacht vraagt voor de schepping. De kerken in zowel Vlaanderen als Nederland hebben een ‘Periode van de schepping’ uitgeroepen, die duurt van 1 september tot 4 oktober (Werelddierendag). Hierbij sluit deze expositie heel goed aan.

Pater Martin de Korte cp

Bedevaart Sittard-Kevelaer

De Broederschap Sittard-Kevelaer organiseert deze bedevaart. Al sinds 1669 trekken elk jaar honderden mensen vanuit Sittard en wijde omgeving naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer. Op 12 september wordt er weer een bedevaart georganiseerd met de bus. Gaat u ook mee?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.