Een uitweg die begint bij jezelf

PKI maart 2021

Een uitweg die begint bij jezelf

Rekening houden met elkaar

We zitten volop in de Veertigdagentijd en mogen deze maand ook nog eens naar de stembus. We mogen in alle vrijheid een stem uitbrengen op de partij, waarvan we denken dat deze het beste onze belangen zal vertegenwoordigen.

Op dit moment gaat het niet alleen om onze eigen belangen, maar om elkaars belangen. En hoe moeilijk het ook is om niet het eigen belang voorop te stellen, het is mogelijk om rekening te houden met elkaar. Deze gedachte past heel goed bij Pater Karel die er wilde zijn voor een ieder die zijn hulp nodig had en nu ook nog nodig heeft.

Niemand kan u hinderen dan gij uzelf

Daarom is het fijn dat ik regelmatig als pastor en coördinator naar de kapel kan lopen om even een praatje te maken of om even in de goddelijke stilte van deze plek tot rust te komen. Me even bezinnen op het hier en nu en me niet te laten meeslepen door de hectiek van de dag. Even nergens door gehinderd te worden, wat is dat heerlijk.

Een grote theoloog en filosoof, de dominicaan Eckhart von Hochheim, beter bekend als Meester Eckhart, heeft mooie uitspraken gedaan om over na te denken en één van zijn uitspraken luidt als volgt: ‘Niemand kan u hinderen dan gij uzelf’. Een prachtige uitspraak waar ik aan moest denken bij het schrijven van deze PKI.

Het ego en het denken

Al dagen had ik geen inspiratie. Kwam dat door de coronacrisis of zat ik toch mezelf in de weg? Dat laatste was het geval en door me in stilte af te vragen wie is die ‘ik’in mij, en wat of wie is dat ‘zelf’ kwam ik een stapje verder. Want juist door deze worsteling, kwam ik tot het verhelderende inzicht die ik niet één bepaald ‘zelf’ bent, maar een bont verzameling van ‘zelven’, van gevoelens en stemmen die in mij leven allemaal strijden om aandacht en misschien zelfs om een voorkeursbehandeling.

Wanneer je dit zo ervaart, dan merk je ook dat een deel in je tegenwerkt. Maar welk deel is dat dan? Ik kom dan toch uit bij het ego en het denken. Zou dit ook gelden voor de mensen die de coronaregels aan de laars lappen? Dat heeft toch ook met ego te maken?

Een uitweg

Maar laat ik het bij mezelf houden. Ik merkte, terwijl ik zo aan het filosoferen was, dat het ook eng was. Want het betekent als je merkt dat je ego in je fluistert dat je moet oppassen om iets in jezelf te veranderen, want verandering is uiteindelijk eng, zeker als je niet weet wat je kunt verwachten. En voor je het weet hebt het ego jou in zijn macht. Een macht die heel simpel is, want ze overschreeuwen al het andere wat in je zit aan goede eigenschappen.

Om dit te voorkomen is het goed om te luisteren naar al die stemmen in je en te ervaren dat naast de schreeuwers er ook een zacht geroep is, geroep dat je juist wilt helpen om op het pad te komen van wie je werkelijk wilt zijn.

Die zachte stemmen in je zijn de stemmen van hoop, vertrouwen en verlangen naar zingeving. En uiteindelijk kwam ik tot de ontdekking: als je jezelf in de weg zit, ben je zelf de enige die je daaruit kan helpen. Maar daarbij heb je wel houvast nodig en die houvast vind ik in het gebed en in de rust van de kapel bij Pater Karel.

Ik spreek de wens uit als u ook eens uzelf in de weg zit, dat u net als ik een uitweg mag vinden, een uitweg die begint bij jezelf.

Laat je leiden door de heilige Geest

Tot slot beste mensen: Pater Karel was zich er goed van bewust dat zijn priesterwerk onlosmakelijk verbonden was met een leven in gebed. Volgens de kronieken schreef hij bij gelegenheid van de wijding van zijn broer Peter Joseph: ‘Hoe meer je jezelf voorbereidt, des te groter zal de genade zijn, die je van God ontvangt’. In deze woorden klinkt door dat Pater Karel zich liet leiden door de heilige Geest en niet door zijn ego.

Hopelijk lukt het ook ons, zeker in deze tijd van bezinning en voorbereiding op het Paasfeest ons te laten leiden door de heilige Geest.

Pater Martin de Korte cp

Om over na te denken

Het oog waarin ik God zie, is hetzelfde oog waarin God mij ziet. Mijn oog en Gods oog, dat is één oog en één zien en één liefhebben. – Meester Eckhart

Overigens de ware vrijheid is verdraagzaamheid, is het verlenen van vrijheid aan anderen in de vaste overtuiging dat op den duur de vrijheid het meest zal winnen door de vrijheid. – F. Domela Nieuwenhuis

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.