Geboortedag

PKI december 2021

Geboortedag PKI - december

Beste mensen, wat heb ik verlangend uit gekeken naar deze maand. In het bijzonder dit jaar. Niet alleen vanwege het toeleven naar de geboorte van het kerstkind, maar natuurlijk ook naar de geboortedag van onze Pater Karel, die 200 jaar geleden het levenslicht zag in de molen aan de Geleenbeek.

Munstergeleen

Wie van de toen ca. 550 inwoners van Munstergeleen, die vooral agrariërs waren, had gedacht dat 200 jaar later zo’n 75.000 mensen per jaar de oude molen van de familie Houben zouden bezoeken? En niet alleen mensen uit de grensstreek, maar mensen van overal uit de wereld.
Door de geboorte van Joannes Andreas Houben op 11 december 1821 zouden veel mensen de weg naar Munstergeleen gaan vinden. Naar een plek waar je niet alleen rust vindt maar ook bemoediging en dat laatste hebben we zeker in onze tijd hard nodig, nu we te maken hebben met het coronavirus.

Echt mens geworden

Misschien had zijn vader wel een vooruitziende blik toen hij in zijn gebedenboek schreef: ‘Den 11 Dez. in het jaar 1821 ist Joannes Andreas Mensch geworden. God lof und dank’. Want wat we geleerd hebben vanuit het levensverhaal van Pater Karel is dat hij echt mens geworden is door zijn levensstijl als Passionist. Na zijn priesterwijding vertrok hij naar Engeland en later naar Ierland waar hij op 5 januari 1893 is overleden.

Heilig jaar

Vooral in Ierland is hij opgevallen door zijn aandacht voor mensen, juist die vermoeid en uitgeput waren. We zijn dan ook verheugd dat men in het Vaticaan op het verzoek is ingegaan om vanaf 11 december 2021 tot en met 5 januari 2023 dit bijzondere jaar te verklaren tot een heilig jaar. Dat betekent dat wanneer je in de Pater Karelkapel of in Mount Argus te Dublin deelneemt aan de biecht en de heilige communie ontvangt en de kruisweg loopt of de rozenkrans bidt, je een volle aflaat verdient. Een aflaat is een kwijtschelding van de straffen die je in het hiernamaals zou moeten uitboeten.

Heilige Mis uit dankbaarheid

Ondanks alle beperkingen van de laatste dagen hebben we besloten om de geboortedag van Pater Karel niet zo maar voorbij te laten gaan. We willen dit dan ook vieren met een Heilige Mis uit dankbaarheid. De H. Mis zal zijn op zaterdag 11 december om 15:00 uur in de kerk van de H. Pancratius te Munstergeleen. We zijn heel blij dat een delegatie van de Schola Sittardiensis Sanctus Michael uit Sittard met hun zang deze mis zal ondersteunen.
De volgende maatregelen zijn wel belangrijk om u aan te houden als u komt:

  • Max. 90 mensen in de kerk
  • Bij binnenkomst handen ontsmetten
  • Bij binnenkomst een mondkapje dragen.
  • Anderhalve meter afstand houden
  • Op uw plaats mag u het mond- kapje afzetten.
  • Bij het verlaten van de kerk draagt u weer een mondkapje.

De geplande receptie gaat niet door, omdat de horeca om 17:00 uur moet sluiten en we op onze plaats moeten blijven zitten. En zo’n receptie is juist bedoeld om elkaar te ontmoeten. We hopen gedurende dit heilig jaar nog een gelegenheid hiervoor te vinden.

Tot slot, ook al is het een beetje vroeg, wil ik u namens het bestuur, Pater Josef en mijzelf alvast een Zalig Kerstfeest wensen.

Pater Martin de Korte cp

Om alvast te noteren

Noteer alvast in uw agenda dat er op 5 januari 2022 een viering is om 11:00 uur in de Pater Karelkapel. En om 18:30 uur in de parochiekerk van Mustergeleen. We hopen natuurlijk dat het dan weer mogelijk is om de lichtprocessie door te laten gaan. Hierover wordt een beslissing genomen na de volgende persconferentie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.