Geborgen in Gods hand

PKI september 2019

Twee feesten

In de maand september zijn er twee feesten binnen onze kerk, die voor de Passionisten belangrijk zijn. Dat is allereerst het feest van de Kruisverheffing op 14 september en een dag later het feest van Onze Lieve Vrouw van Smarten.

De zeven weeën

De zeven smarten of zoals onze zuiderburen zeggen: de zeven weeën zijn:

1. De voorspelling van de oude Simeon, wanneer Jezus wordt opgedragen in de tempel
2. De vlucht naar Egypte.
3. Wanneer Maria en Jozef Jezus missen, niet wetende dat Hij in de tempel is.
4. Wanneer Maria Jezus ontmoet op de weg naar Golgotha.
5. Het moment waarop Maria onder het kruis staat.
6. Maria met het dode lichaam van Jezus in haar armen.
7. De begrafenis van Jezus

Zeven momenten die voor Maria heel moeilijk zijn geweest, alsof een zwaard haar ziel doorboorde.

Beelden om bij stil te staan

Zo kwamen we, als pastorale team, op het idee om in de ontmoetingstuin van Pater Karel een zevental beelden te ontwikkelen, die op een of andere manier aandacht geven aan het verborgen leed dat leeft onder mensen en waar soms niet over gesproken wordt uit schaamte.

In de komende periode wil ik stilstaan bij één van de beelden die al zijn gerealiseerd, in de hoop dat u er ook eens een momentje bij stil blijft staan. Want soms kan een beeld je helpen om bij je eigen verdriet te komen of dat van een ander.

De mijnwerker

Op 17 juli 2015 werd het beeld ‘de mijnwerkers’ onthuld. Het was het jaar waarin stilgestaan werd dat het 50 jaar geleden was dat de mijnen in Limburg werden gesloten.

In onze brochure wordt omschreven dat de mijnwerkers herkenbaar in beeld komen, dat zij gezien mogen worden. Zij staan voor de werknemers die dikwijls niet in beeld zijn, vanzelfsprekend lijken te zijn, zonder naam en zonder gezicht. zijn. Zij vormden de ruggengraat van de economie in Limburg en voelden zich afgeschreven toen de mijnen gesloten werden (1965-1974).

Maar met dit beeld willen we ook stilstaan bij de gezinnen, waarvan de vader en vaak ook één of meerdere kinderen opeens zonder werk kwamen te zitten. Dat heeft een enorme impact gehad, waarbij mensen het zowel materieel als geestelijk moeilijk hadden. Hun toekomst leek voorbij. Hoe zou je daar zelf op reageren, als je dit overkomt. Ga je dan bij de pakken neerzitten of steek je de handen uit de mouwen opzoek naar nieuwe mogelijkheden?

Geborgen in Gods hand

Wanneer je onzeker bent of het moeilijk hebt mag je op Gods hulp rekenen, Vandaar ook de twee beschermende handen, die ons er op wijzen dat we geborgen zijn in Gods hand, maar ze staan ook symbool voor de zegende handen die Pater Karel over ons uitstrekt, want hij heeft oog voor hen die zoeken naar begrip, aandacht en kracht. Zo mogen we stilstaan bij dit beeld, vertrouwend dat er iemand, God of Pater Karel ons juist nabij is als we het even niet zien zitten. Mogen ook wij alert zij op de mensen om ons heen en hen een luisterend oor aanbieden.

Pater Martin de Korte cp

Verwijderen foto’s kapel

Donderdag 26 september om 18.00 uur wordt er in de Heilige Mis aandacht besteed aan de fotootjes en bidprentjes die in de loop van de tijd rond het beeld van Pater Karel zijn geplaatst. Voordat de viering begint worden de foto’s e.d. geplaatst op de communiebanken.

Na Eucharistieviering kunt u de foto of het bidprentje van uw dierbare meenemen naar huis. De foto’s die achterblijven worden in ons archief opgeslagen. Tijdens de viering laten we zien hoe de prentjes worden bewaard.

Mis- en gebedsintenties

Het is altijd mogelijk om een kaars of een misintentie te bestellen. Dit kunt u doen per post, mail of telefoon, waarna u het geld kunt overmaken via ons IBAN-nummer: NL60 INGB 0001058762.

Gezocht sponsors

Al een paar keer hebben we in de PKI een oproep gedaan om een bijdrage te doen aan de kosten van de nieuwe verwarming in de kapel, omdat dit toch wel een aanslag was op ons budget, maar voor u meer comfort biedt.

Er is al € 1100,00 gestort, dus komen we nog € 3.600 tekort. Wie helpt ons? U kunt uw gift overmaken op IBAN nummer: NL60 INGB 0001058762, onder vermelding van sponsoring verwarming.

Om over na te denken

Een dankend mens
is een vrij en
waakzaam mens.
Een dankend mens
kijkt vooruit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.