Geef de Geest de ruimte

PKI november 2019

PKI november - Geef de Geest de ruimte

Geef de Geest de ruimte

Onder dit thema kwamen de vrijwilligers van de Pater Karelkapel te Munstergeleen en andere genodigden samen op dinsdag 1 oktober voor een avond rond spiritualiteit. Dit gebeurde in het gemeenschapshuis ’t Trefpunt in Munstergeleen.

Gedenken Jules

Na het woord van welkom door Pater Martin de Korte, kreeg mevrouw Annelies Willems het woord om haar man Jules Willems te gedenken. Jules is op 15 juli van dit jaar overleden. Hij was tot die tijd secretaris van het KIB (bestuur van de kerkelijke instelling tot beheer van de Pater Karelkapel). De kapel heeft veel aan hem te danken en op zijn beurt heeft de kapel en Pater Karel veel voor hem betekend, juist ook in de laatste fase van zijn leven. Het was daarom heel goed zijn vrouw Annelies in ons midden te hebben.

Hart

Daarop volgde een inleiding van Pater Tiny Thomassen cp over de spiritualiteit van de Passionisten. Hij deed dit aan de hand van gedachten bij het Teken dat de Passionisten op hun hart dragen.

Daarbij ging het om het hart als plaats waar mensen aangesproken kunnen worden, zowel door het lijden van Jezus van Nazareth waarin Gods aanwezigheid ervaren mag worden, als door het lijden dat we om ons heen ervaren. Het hart roept ons op om open te staan voor het lijden om ons heen en om ons niet af te sluiten.

Het Passionistenteken

In dit teken staat het kruis: het eigenzinnig teken van lijden en dood waarin God ons nabij is. De tekst: Jesu XPI Passio duidt op het lijden van Christus in drie talen. Taal is belangrijk voor het verstaan van ieders levensverhaal en ook voor de verkondiging van de Goede Boodschap.

Dat wat het Passionistenteken kan oproepen is in het leven van Pater Karel tot gestalte gekomen: zijn openstaan voor mensen, juist in hun nood en zijn genezende kracht door luisterend en zegenend voor mensen aanwezig te zijn.

Ignatius van Loyola

Pater Josef Ohagen cp leidde ons daarna in in de spiritualiteit van Ignatius van Loyola. Deze leefde zo’n twee honderd jaar voor de stichter van de Passionisten, maar is door zijn geestelijke oefeningen nog steeds relevant voor onze tijd. Hij brengt ons op het spoor van openheid voor Gods aanwezigheid in ons bestaan. “God zoeken en vinden in alle dingen” is een van zijn meest bekende inzichten. Van daaruit kunnen we vermoeden wat God van ons vraagt en hoe de situatie waarin wij verkeren te hanteren hebben.

Het gebed

Het gebed brengt ons tot een stilte ervaring waarin we woordeloos Gods betrokkenheid op elke mens mogen beleven, want een andere uitspraak van Ignatius luidt: “Niet het vele weten verzadigt en voldoet de ziel. Wel het innerlijk voelen en smaken.”

Oefening

Pater Josef beperkte het daarom niet tot woorden. Hij deed een oefening met de aanwezigen. Daartoe nodigde hij ons uit om te kijken naar teksten uit Psalmen die hij beschikbaar had neergelegd. Uit die teksten konden wij een tekst kiezen die ons iets te vertellen had. We konden er ook voor kiezen geen tekst te nemen.

Thomassen cp

Mis- en gebedsintenties

Het is altijd mogelijk om een kaars of een misintentie te bestellen. Dit kunt u doen per post, mail of telefoon, waarna u het geld kunt overmaken via ons IBAN-nummer: NL60 INGB 0001058762.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.