Geluk zit in jezelf

PKI januari 2020

Geluk zit in jezelf

Pontificale mis

Op de sterfdag van Pater Karel vieren we zijn feest als heilige en traditiegetrouw is er dan een pontificale mis in de parochiekerk St. Pancratius te Munstergeleen.

Lichtprocessie

Deze viering begint om 18.00 uur. en na de viering is er een lichtprocessie naar de kapel waar we de relieken vereren. We sluiten de avond af met een bekertje chocomel of glühwein.

Wensen van geluk

Aan het begin van het jaar wensen we elkaar een Zalig Nieuwjaar, hiermee willen we ons uitspreken tegenover de ander, dat hij/zij alle geluk mag vinden in 2020. We weten dat geluk niet te koop is en daarom wensen we het elkaar toe. Je kunt ernaar op zoek gaan, maar dan is de kans dat je het geluk vindt heel klein. Maar wat is dan geluk, dat het zo moeilijk te verkrijgen is?

Geluk zit in jezelf

Dit gegeven is al heel lang bekend, je vindt het o.a. terug bij de mystici waarbij ze spreken van een ruimte in ieder van ons. Het is een ruimte van stilte en vrijheid. Het is een ruimte die we niet zelf hoeven te creëren, omdat ze al in ons aanwezig is. Deze ruimte wordt niet beschadigd door onze fouten of zwakke kanten. Of door oordelen en veroordelingen van buitenaf, van mensen met een bepaalde verwachting. Het is de plek waar God zelf in ons woont. Wanneer we in contact komen met deze ruimte, dan hebben de fouten geen macht meer over ons, dan kunnen we ze toelaten omdat we weten: deze zuivere en ongeschonden werkelijkheid bestaat in ons.

Simpelweg goed

We kunnen deze innerlijke ruimte steeds weer ervaren, maar we kunnen deze ervaring niet afdwingen. Wanneer we echter gaan mediteren of wanneer we onszelf eenvoudigweg helemaal vergeten – bijvoorbeeld bij het kijken naar een zonsopgang – dan voelen we iets van deze harmonie, van deze gaafheid; dan valt de dwang om perfect te moeten zijn weg; dan voelen we: het is simpelweg goed.

Spirituele momenten van werkelijk geluk

Gelukkig zijn met je leven, dat is voor mij een diepe spirituele ervaring. De Bijbel, de Brief aan de Hebreeën, spreekt over het allerheiligste dat Christus is binnengegaan en dat we nu al kunnen betreden. Meister Eckhart heeft het over het ‘vonkje van de ziel’, Teresa van Avilla over het ‘binnenste vertrek van de zielenburcht’. We kunnen ook denken aan de ‘innerlijke cel’ van de heilige Catharina van Siena. Dat zijn symbolen die ons kunnen helpen. We kunnen dat echter altijd maar heel even ervaren. We kunnen deze ervaring niet vasthouden. Maar ze behoort tot de diepe spirituele momenten van werkelijk geluk. Deze ervaring is het fundament van een zeer diepe blijmoedigheid.

(Bron: Anselm Grün – Het grote boek van het ware geluk, blz. 32)

Pater Martin de Korte cp

Rozenkrans

Het komt regelmatig voor dat er iemand in de winkel komt om een nieuwe rozenkrans te kopen.

Soms vertellen ze daarbij dat hun oude rozenkrans stuk is en dat vinden ze eigenlijk wel jammer, omdat er vaak een emotionele waarde aanzit. Bijv. gekregen bij hun 1ste H. Communie of dat die van een overleden (groot)ouder is geweest.

Eén van onze vrijwilligsters, Annie Maas, meestal werkzaam op vrijdagmiddag in de winkel biedt aan om uw rozenkrans te repareren tegen een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de kapel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.