Herinneringen

PKI november 2021

November wordt ook wel de wijnmaand genoemd en wat is er nu heerlijker om bij een glaasje wijn wat weg te mijmeren of herinneringen op te halen. Kerkelijk gezien doen we dat al op de eerste en tweede dag van de maand, wanneer we stilstaan bij Allerheiligen en Allerzielen. Op deze dagen staan we stil bij onze doden, we herinneren hun namen en halen mooie momenten uit hun leven in onze gedachte naar boven.

Zichtbare herinneringen

Eigenlijk is herinneren iets selectiefs, want we herinneren ons niet alles. Dat geldt niet alleen voor sommige ministers, maar ook voor onszelf. Rond de reliek van Pater Karel staan veel zichtbare herinneringen, na het weghalen van de foto’s en bidprentjes zag het er leeg uit, maar dat wilt niet zeggen dat nu alle herinneringen verdwenen zijn. Want ook zonder foto’s of gedachtenisprentjes blijven we aan onze ouders, partner, kinderen of vrienden denken.

De foto gemaakt op 14 oktober 2021 is al weer achterhaald, ondertussen zijn er al weer prentjes en foto’s bij de reliek geplaatst.
We zijn een halve maand verder en als je nu een foto zou maken dan zie je dat de lege plek alweer voor een deel is ingevuld.

Goddelijk herinneren

In de bijbel komen we vele plaatsen tegen waar zowel God als de mens aan elkaar herinnert wordt. Het goddelijk herinneren komen we bijvoorbeeld tegen in het verhaal van Noach: “Toen dacht God weer aan Noach en aan alle wilde dieren en het vee bij hem in de ark. Op Zijn bevel begon er een wind over de aarde te waaien, waardoor het water afnam” (Gen. 8, 1). Op het moment dat God zich Noach herinnert komt er een ommekeer in het verhaal en onder zijn zegen begint er iets nieuws.

Herinnering activeren

We mogen er dan ook op vertrouwen dat God ons nooit vergeet, zoals wij onze dierbare overledenen nooit vergeten. Dat is bij het menselijke herinneren toch wel weer anders. Het is niet vanzelfsprekend dat we iets herinneren, soms moet de herinnering geactiveerd worden en daarnaast is het ook afhankelijk van onze conditie. Ook daarvan vinden we voorbeelden in de Bijbel.

Jozef en de wijschenker

Denk maar eens aan het verhaal Jozef, wanneer hij in de Egyptische gevangenis zit. Daar ontmoet hij een bakker en een wijnschenker, die hem hun dromen vertellen. Jozef legt de droom van de wijnschenker positief uit en deze uitleg wordt ook werkelijkheid. Helaas voor de bakker loopt het verkeerd af. Jozef vraagt de wijnschenker om zijn lot onder de aandacht te brengen van de farao.
“Ik hoop dat u aan mij zult denken als het u straks goed gaat, en dat u mij dan een dienst wilt bewijzen door de aandacht van de farao op mij te vestigen, zodat ik vrijkom (Gen. 40, 14).

Maar zodra Jozef uit beeld is, uit het oog uit het hart, dan denkt de wijnschenker niet meer aan hem. Hij is alleen bezig met zijn eigen vreugde rond zijn vrijheid. Maar gelukkig voor Jozef komt wat later de herinnering toch weer terug als de farao met zijn dromen zit. Dan denkt de wijnschenker op eens weer aan Jozef. Hieruit blijkt wel dat onze herinnering soms geholpen moet worden door een of ander voorval. Maar gelukkig is dat bij God niet zo.

Pater Martin de Korte cp

Expositie 200ste geboortedag Pater Karel

Vanaf heden tot medio december ligt er in het museum een stembiljet, waarop u als bezoeker uw voorkeur kan aangeven, welk kunstwerk u het meest aanspreekt. Het stembiljet mag anoniem ingeleverd worden, maar wilt u op de hoogte worden gehouden op welk kunstwerk uiteindelijk de keuze is gevallen mag u ook uw naam en mailadres vermelden. Uiteindelijk zal hier een top drie uitrollen, waarna de leden van de museumcommissie zullen bepalen welke van de drie zal worden aangekocht. Zij leggen dit voor aan het bestuur en deze zal uiteindelijk beslissen of deze voordracht wordt gehonoreerd.
Op 5 januari, de feestdag van de heilige Pater Karel wordt bekend gemaakt welk kunstwerk het uiteindelijk is geworden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.