Het geluk van de ander

PKI augustus 2021

Geluk laten afhangen van anderen

We leren langzaam maar zeker om te gaan met de huidige omstandigheden, ook al hebben we daar wel de tijd voor nodig gehad. We horen positieve geluiden rondom de economie, maar aan de andere kant stijgen de prijzen door een te kort aan grondstoffen en een grotere vraag.

In de afgelopen 2 maanden zijn bijvoorbeeld de inkoopprijzen van de kaarsen al twee keer gestegen. Toch hebben we voorlopig besloten om niet opnieuw een prijsverhoging door te voeren naar u. Misschien denkt u nu wel wat een geluk. Wist u dat we ons geluk vaak laten afhangen van anderen? We zijn gelukkig als iemand ons aardig vindt, als iemand ons ziet staan en aandacht voor ons heeft. Maar soms laten we ook ons geluk van anderen afhangen of van de omstandigheden.

Waar vond Pater Karel zijn geluk?

Zo zat ik wat te mijmeren over Pater Karel, die dit jaar tweehonderd jaar geleden werd geboren, waar vond hij zijn geluk? Op het moment dat hij opgeroepen werd om zijn militaire dienstplicht te vervullen was hij niet zo blij. Gedurende de eerste maanden probeerde zijn vader dan ook een vervanger voor hem te vinden, zodat hij thuis zijn diensttijd kon uitzitten en ondertussen zich kon voorbereiden op het priesterschap.

Maar het geluk was met hem daar in het Markiezenhof te Bergen op Zoom. Want als hij hier niet was geweest, had hij waarschijnlijk nooit iets gehoord over de Passionisten, die 300 jaar geleden werden gesticht in Italië. Een mededienstplichtige, de heer Raaymakers zou hem iets hebben verteld over deze congregatie die hun eerste klooster in Ere, België hadden gesticht, maar of dat helemaal waar is, mag je je afvragen.

De kans is echter veel groter dat hij het gehoord heeft via kapelaan Göbbels, die in Luik was gewijd en geabonneerd was op het tijdschrift ‘Journal historique et literaire’. Daarin stond een bericht dat de Passionisten een noviciaat hadden geopend in Ere, nabij Doornik (Tournai). Het zou wel heel goed mogelijk geweest zijn dat Pater Karel hierover met de heer Raaymakers heeft gesproken, omdat het artikel vijf weken voor zijn vertrek naar Bergen op Zoom verscheen.

Genieten van het geluk van de ander

Het kasteel van Ere, waar Pater Karel, als Andries Houben, op 5 november 1845 aankwam, was door barones de Croeser van Valenciennes aan de Passionisten geschonken, als hun eerste klooster buiten Italië. Hier mocht hij opnieuw soldaat zijn. Maar nu soldaat van Christus onder het banier van het Kruis. Zoals andere soldaten vóór hem – Franciscus van Assisië, Ignatius van Loyola en Paulus van het Kruis.

Hij was ervan overtuigd dat hij het harnas van de Heer moest aantrekken en zo vond hij zijn geluk in een leven van boete en gebed. Maar vooral ook door er te mogen zijn voor de mensen die met hun zorgen en kwalen bij hem kwamen.

Pater Karel overwon in zijn leven de vijanden van angst, hebzucht en egoïsme, want dat zijn namelijk de vijanden die je geluk in de weg kunnen staan. Het zijn dus niet alleen de mensen of de omstandigheden.

Pater Karel mag voor ons een voorbeeld zijn om ons te realiseren dat het niet altijd om jou gaat, maar vooral om de ander. Als we dat kunnen beseffen is er vertrouwen in de toekomst en mogen we genieten van het geluk van de ander.

Pater Martin de Korte cp

Nieuwe Gerarduskalender

Vanaf de vorige maand is de nieuwe Gerarduskalender weer te koop in de winkel achter de Pater Karelkapel. Deze kalender, uitgebracht door het Klooster Wittem, is een scheurkalender met elke dag op de voorkant een spreuk die opbeurt of aanzet tot nadenken, onder het motto: ‘elke dag een beetje spirit!’.

Op de achterkant staat afwisselend moppen, gedichten, bezinningsteksten, puzzels en informatie over verschillende onderwerpen. Zo kunt u iedere dag met een positief gevoel van start gaan. De opbrengst van de kalender komt ten goede aan alle activiteiten die vanuit het Klooster Wittem worden georganiseerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.