Het oude verhaal over nieuw leven

PKI december 2019

Het oude verhaal over nieuw leven

Kerstexpositie

We gaan weer op weg naar Kerstmis en ook dit jaar willen we u uitnodigen om van een bijzondere tentoonstelling te genieten.

Met de serie kerstcomposities giet beeldhouwer Dick Aerts het oude verhaal over nieuw leven op een unieke manier in brons. Zijn beeldtaal is te omschrijven als een geheel van monumentale vormen waarin figuren een rol spelen.

Composities van figuren

De kerststalletjes vertellen – luchtig ingekaderd in een bronzen vierkant – de scenes uit het Lucas-evangelie. De vertrouwde boodschap krijgt in Aerts’ beelden meer details. Hij kiest voor composities van figuren, waarbij de interactie tussen mensen en dieren voortdurend varieert.

Er ontstaan nieuwe verhalen in de details: over de wederzijdse afhankelijkheid tussen moeder met kind, de bezorgde Jozef en het sterke kuddegevoel van de schapen. Natuurlijke taferelen, waarbij ieder wezen zijn plek heeft. De toeschouwer voelt direct ‘daar gaat het over’ en wordt geraakt in zijn verwondering of ervaring.

Het verhalend element

Het verhalend element is er bij de eerste blik op het brons, zonder dat verder te definiëren of expliciteren. Aerts laat zich in zijn aanpak inspireren door het werk van de gotische kathedralen-beeldhouwers. Zij verbeeldden niet alleen de mensfiguren, maar plaatsten figuren in een bepaalde setting, met zichtbare interactie tot gevolg.

Het werk van Aerts is waarachtig, omdat het leven met alles wat mooi en lelijk is, is zoals het is. Het is voelbaar voor mensen die zelf de ruimte nemen om die beide uitersten te ervaren.

Dick Aerts

Dick Aerts (Haastrecht 24-03-’56) is een vormgever die zich hoofdzakelijk bezighoudt met de vervaardiging van bronzen beelden met een karakteristiek handschrift. In zijn beelden blijft het wordingsproces zichtbaar. De klok is als het ware even stilgezet en het beeld in wording is in brons geconserveerd.

Aerts heeft in de loop der jaren zijn artistieke carrière moeten combineren met andere bezigheden. Op dit moment is hij samen met zijn vrouw werkzaam bij de Passionisten in ons klooster in Haastrecht.

Pater Martin de Korte cp

Rozenkrans

Het komt regelmatig voor dat er iemand in de winkel komt om een nieuwe rozenkrans te kopen.

Soms vertellen ze daarbij dat hun oude rozenkrans stuk is en dat vinden ze eigenlijk wel jammer, omdat er vaak een emotionele waarde aanzit. Bijv. gekregen bij hun 1ste H. Communie of dat die van een overleden (groot)ouder is geweest.

Eén van onze vrijwilligsters, Annie Maas, meestal werkzaam op vrijdagmiddag in de winkel biedt aan om uw rozenkrans te repareren tegen een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de kapel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.