Hou vol

PKI april 2021

Hou vol - PKI april

Hou vol

Net voor Pasen verschijnt deze nieuwe PKI. Veertig dagen hebben we ons daarop voor mogen bereiden. Veertig dagen van bezinning en uitzien naar de verrijzenis. Veertig dagen is nog te overzien, denk ik bij mezelf, maar als ik dan onze demissionaire regering regelmatig hoort roepen “hou vol” en “het einde van de tunnel is in zicht“, klinkt dat toch anders. Het Parool speelt hierop in en plaatst sinds een paar weken een kunstwerk op hun voorpagina.

Uitzicht nodig

Om het vol te kunnen houden is er uitzicht nodig, maar die lijkt in deze tijd soms ver weg. Want als je denkt dat je het licht ziet aan het einde van de tunnel, blijkt dat licht door verschillende omstandigheden weer wat verder weg te zijn.

Bij onze organisatie rond de kapel is dat niet anders. Telkens hopen we weer dat de winkel en het museum weer open mogen. Dat we weer met de vrijwilligers om tafel kunnen zitten om toekomstplannen te bespreken. En dan is er nog de vraag: “Gaan de activiteiten rond de 200ste geboortedag van Pater Karel nog wel door?”

Expositie

Afgelopen week is in petit comité gesproken over de eerste activiteit. In samenwerking met de museumcommissie en de Limburgse Kunstkring is het de bedoeling om een expositie te houden in ons museum waarbij natuurlijk Pater Karel centraal staat.

Een negental kunstenaars hebben de uitdaging aangenomen om speciale voor deze expositie een nieuw kunstwerk te maken.
We hebben al een aantal foto’s van die kunstwerken mogen aanschouwen en die zien er goed uit en dat maakt ons enthousiast, want elke kunstenaar laat zien wat Pater Karel bij hen oproept. Een aantal titels willen we alvast verklappen. Eén van de titels die voorbij kwam was “Contemplation”. Hoe vaak zal Pater Karel niet in stilte over de gebeurtenissen van de dag hebben nagedacht en in overpeinzing hebben overwogen wat hij hierin voor mensen kan en mag betekenen.

Reflection

Zo sluit de tweede titel hierbij goed aan: “Reflection”. Want het is goed om na te denken wat je op zo’n moment bezig houdt, maar ook je afvragen wat er aan inspanning van je wordt gevraagd, of wat kan je voor de ander, zowel met een hoofdletter als een kleine letter, betekenen. Dit alles deed Pater Karel van uit de regel en constituties van de Passionisten. En soms vroeg hij zich iets niet af, maar deed het gewoon.

The promised land

Een derde thema wat voorbij kwam was: “The promised land” en dat riep bij mijn de vraag op: Was Engeland en later Ierland voor Pater Karel het beloofde land? Het was de wens van onze stichter, Paulus van het Kruis, om Engeland te bekeren en vanuit de belofte van gehoorzaamheid heeft onze Pater Karel hieraan gehoor gegeven. En zo vertrok hij naar een land waarvan hij de taal nog niet zo goed sprak. Hij schreef in een brief aan zijn familie: “Het is een schoon klooster. Ik ben reeds goed gewend hier in England, en begin al een weinig de Engelse taal te spreken, maar bid voor mij opdat ik dezelve mag kunnen leren gelijk ene ware Engelsman …” Naar aanleiding van de wens van de stichter van de Passionisten, die 100 jaar voor de geboorte van Pater Karel de Passionisten stichtte schreef hij verder: “ik bid voor de arme protestanten van Engeland, opdat zij zich doch mogen bekeren tot het ware geloof; ik bid ook dikwijls voor U allen.”

Uit het leven van Pater Karel en de verhalen van mensen die hem hebben gekend, wordt duidelijk dat hij zijn uiterste best deed om het Lijden van Jezus Christus te verkondigen in woord en daad. Zo ijverde hij om ooit in het beloofde land, het huis van God de Vader, te mogen wonen. Niet wetende dat hij nog eens heilige verklaard zou worden en vanuit deze nieuwe rol nog steeds veel kon blijven betekenen voor mensen.

Opening expositie

Samen met de Limburgse Kunstkring en de museumcommissie kijken we uit naar deze expositie. In ieder geval hebben we afgesproken, wat de stand van zaken ook is, we de expositie in ieder geval gaan inrichten en zodra er groen licht is vanuit overheidswegen we u met open armen kunnen ontvangen. Hopelijk kan de opening op 6 juni 2021 werkelijk doorgaan, want dat betekent voor ons allen dat we weer meer ruimte krijgen voor elkaar. Pater Karel bid voor ons.

Pater Martin de Korte cp

Om over na te denken

Vertrouw op jezelf en vertrouw op morgen. Wees moedig, houd vol en durf! Ons leven is kort en de laatste dag neemt van je weg met een laatste lach ook je laatste zorgen. – Johan W. Schotman

Contemplatie is niet alleen een verdieping van de ervaring, maar ook een radicale verandering in de wijze waarop iemand is en leeft. De essentie van deze verandering is nu juist de bevrijding uit het afhankelijk zijn van externe middelen ten behoeve van externe doelen. – Thomas Merton

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.