Jaar van verlichting en saamhorigheid

PKI januari 2023

PKI - Jaar van verlichting en saamhorigheid

Feestdag van de H. Pater Karel

Heeft u ook dat gevoel wel eens: ‘Hoe ouder we worden, hoe sneller de tijd gaat’. Er ligt al weer een jaar achter ons en we kijken hoopvol uit naar het nieuwe jaar.

130 jaar geleden begon het jaar voor de bewoners van Mount Argus in Dublin niet zo geweldig, maar wat ze toen nog niet konden weten was dat juist die 5de januari een bijzondere dag zou worden binnen de wereldkerk, omdat we dan de feestdag vieren van de H. Pater Karel.

We beginnen deze dag met een heilige mis in de Pater Karelkapel en we hopen dan ook weer vele vereerders te ontmoeten. Na de H. Mis gaan we dan in een lichtprocessie op weg naar de Pater Karel Kapel om daar de relieken van onze heilige te vereren.

Processie

Wist u dat 130 jaar geleden er in Dublin ook een processie was? Toen Pater Karel gestorven was schreef pater Eugene het volgende: “De dood van Pater Karel geschiedde helemaal in verhouding met zijn leven: rustig, niet opdringerig, bescheiden, levend voor God alleen”.

Die zelfde avond 5 januari 1893 werd het dode lichaam naar de kerk gedragen, omringd door zijn medebroeders. Daarbij hadden ze brandende kaarsen in de hand en zongen ondertussen de Miserere en het De Profundis. Daarbij luidde de doodsklok heel plechtig. Pater Eugene zegt dan dat er al een groot aantal mensen in de kerk zijn die zijn lichaam willen zien. Ze willen hem niet alleen zien, nee, ze willen hem ook aanraken en na dat doodskist is geopend raakt men zijn handen en voeten aan. Uit dit gebaar blijkt wel dat de pater voor veel een mensen een bijzonder iemand was en niet alleen toen, maar ook nog steeds in onze tijd.

Een getuige van het proces op weg naar zijn heiligverklaring schrijft: “Een grote menigte haastte zich naar de kerk, toen het nieuws over zijn dood verspreid werd. De kerk was vol, de paters moesten de menigte tegenhouden, zo groot was hun verlangen om het lichaam, dat in de kist lag opgebaard, aan te raken. Ik had een uur nodig om door het volk heen te komen tot bij zijn lichaam en weer terug. Toen ik naar huis terugkeerde ontmoette ik grote groepen mensen, die naar de kerk stroomden en ons vroegen: is het lichaam nog te zien?” Hopelijk zijn wij aanstaande 5 januari ook weer met velen om door hem God te eren. Want hij is een instrument van God om mensen dichter bij de Heer te brengen.

Waar warmte is, ervaren we ook verlichting

Tot slot beste mensen, we mogen terugkijken op het oude jaar met zijn vreugde, maar ook met zijn zorgen. Misschien had u soms het gevoel dat u voor een dichte deur stond, maar gelukkig staat de deur bij Pater Karel altijd wijd open om u welkom te heten. En juist als we het even niet meer zien zitten mogen we de warmte van Pater Karel voelen in al die brandende kaarsen. En waar warmte is, ervaren we ook verlichting.

Hopelijk kunt u de zwarte bladzijde van het oude jaar vergeten en uitzien naar een jaar dat verlichting brengt en saamhorigheid. Dat wens ik u een ieder toe, ook namens pater Josef, en een gezegend en gezond 2023.

Pater Martin de Korte cp

Mis- en gebedsintenties

Het is altijd mogelijk om een kaars of een misintentie te bestellen. Dit kunt u doen per post, mail of telefoon.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.