Ketikoti
PKI juni 2023
Photo by British Library on Unsplash
Afschaffing slavernij
Op 1 juli wordt jaarlijks Ketikoti gevierd. Deze feestdag wordt ook in Nederland gevierd en dat bracht de museumcommissie op het idee hier aandacht aan te besteden door een gepaste film te tonen in de kapel.
Voor Pater Karel is het belangrijk om aandacht te besteden aan het onrecht wat mensen elkaar aan hebben gedaan en aan kunnen doen. Hoe hij tegenover slavernij stond weten we niet, Het enige dat we weten is dat in het Verenigd Koninkrijk de slavernij in 1833 werd afgeschaft, toen was hij twaalf jaar oud. In de buitengebieden van het Nederlandse Koninkrijk werd de slavernij, dertig jaar later afgeschaft toen hij in Ierland woonde.
Verklaring over het Nederlandse slavernijverleden
De Raad van Kerken bracht in juni 2013 een verklaring over het Nederlandse slavernijverleden uit. In deze verklaring staat onder andere: ‘Wij als kerken in Nederland, verenigd in de Raad van Kerken, hechten er aan onderstaande uit te spreken tot de kerken en de nazaten van de mensen die ooit als slaven werden verhandeld en als slaven moesten werken; nazaten leven in verschillende landen, onder meer in Suriname, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Caribisch Nederland en Nederland.…..
We weten uit de Bijbel dat alle mensen naar Gods beeld zijn geschapen maar we hebben mensen niet als beelddrager rechtgedaan; ze zijn niet behandeld zoals het conform het later geformuleerde handvest voor de rechten van de mens wenselijk zou zijn. We erkennen onze betrokkenheid in het verleden van afzonderlijke kerkleden en van kerkelijke verbanden bij het in stand houden en legitimeren van de slavenhandel; de slavernij heeft eeuwenlang tot 1863 plaatsgevonden onder Nederlandse vlag. Er was geen of onvoldoende respect voor Bijbelse en menselijke waarden.
Honderdduizenden mensen werden van huis en haard weggehaald en moesten een leven lang in gevangenschap verkeren, werden uitgebuit, kregen geen kans om in vrijheid van geloof, meningsuiting en arbeid hun leven invulling te geven. Velen stierven tijdens het transport. Miljoenen mensen werden slaaf gehouden. Als kerken weten we ons deel van dit schuldig verleden en moeten we vaststellen dat theologie in bepaalde omstandigheden misbruikt is om de slavernij te rechtvaardigen.
Het is een vorm van onrecht, die doorwerkt tot in de huidige generatie toe, waar een deel van onze samenleving is gebouwd op misbruik van anderen en waar discriminatie onvoldoende wordt uitgebannen’
Een zwarte bladzijde uit het verleden
Daarom is het belangrijk om in alle openheid ook de zwarte bladzijde uit het verleden niet weg te stoppen. Want in de geest van Pater Karel is het goed om na te denken over elke vorm van onrechtvaardigheid in kerk en maatschappij.
Pater Martin de Korte cp
Reis naar Ierland
In samenwerking met het Huis voor de Pelgrim willen we volgend jaar (2024) rond 7 juli een reis organiseren naar Ierland. We willen graag inventariseren hoeveel mensen geïnteresseerd zijn om mee te gaan. Meld u aan via: [email protected]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!