Klein lichtpuntje

PKI mei 2021

Klein lichtpuntje PKI mei 2021

Klein lichtpuntje

Eindelijk is er een klein lichtpuntje nu de eerste stap door de regering is genomen om met een aantal versoepelingen te beginnen, maar is dat nog niet te vroeg? Dit hebben we ons ook afgevraagd binnen de winkelcommissie en hoe graag we ook weer open willen gaan, hebben we toch besloten om tot 11 mei 2021 de zaak nog niet te openen. Een belangrijke reden hiervoor is dat we de gezondheid voorop willen stellen en niet de commercie.

Phineas Barnum

Op maandag 26 april stond de volgende stelling op de Gerardus-kalender: “Geld is een verschrikkelijke meester, maar een uitstekende dienaar.” (P.T. Barnum).

Phineas Barnum was een Amerikaanse showman en later politicus, die vooral bekend werd met zijn circus, welke deels een rariteitenkabinet bevatte. Waaruit bleek dat mensen in staat zijn om alles te doen voor geld, maar ook al is geld belangrijk om een zaak draaiende te houden, het mag niet een reden zijn om je als organisatie door geld te laten leiden. Want het geld dien je als dienaar te zien om je doel te kunnen bereiken. Zeker in deze tijd waarin vele middenstanders moeite hebben om hun hoofd boven water te houden.

Bedevaarten

Net als vele bedevaartsplaatsen, nationaal en internationaal staan te trappelen om weer op volle toeren te draaien is dat nog steeds niet mogelijk, ondanks alle maatregelen die zij nemen om toch door te kunnen draaien. Zo is bijvoorbeeld in het afgelopen jaar gebleken dat de Vereniging Nationale Bedevaarten om financiële redenen haar activiteiten heeft moeten stoppen. Maar gelukkig is er in Maastricht nog het ‘Huis voor de Pelgrim’, voorheen de ‘Limburgse Bedevaarten’ die haar 100-jarig bestaan viert.

Pelgrimini

Ook dit jaar zien ze hun programma in het water vallen, maar ze zijn niet bij de pakken gaan neerzitten. Nee, ook al kunnen ze niet naar Lourdes, naar Pater Karel in Dublin en nog zoveel andere plekken binnen Europa, starten ze met een nieuwe activiteit: ‘Pelgrimini’s’. In het Lourdesmagazine omschrijven ze dit als minibedevaarten van één dag in Nederland of België.

Voor deze pelgrimini’s kan je je aanmelden bij het huis voor de pelgrim. De bedoeling is dat mensen op eigen gelegenheid naar de betreffende locatie toegaan, waarbij o.a. de anderhalve meter afstand een rol speelt. Het gaat om kleine groepjes van maximaal 20 deelnemers.

Op 12 mei is de eerste pelgrimini en de volgende zijn in Echt-Susteren (Edith Stein), Banneux, Pater Karel, Wittem, Heiloo, Tilburg (Peerke Donders) en nog een aantal wandelpelgrimages. Voor meer informatie en om u aan te melden verwijzen wij u naar de website: www.huisvoordepelgrim.nl.

Pelgrimini bij Pater Karel

U las het goed, ook bij Pater Karel is een pelgrimini. Daar zijn we heel blij mee, zeker nu we dit jaar de 200ste geboortedag van Pater Karel gedenken. Honderd jaar, voordat de Limburgse Bedevaarten werd op gericht werd deze heilige geboren in Munstergeleen en wat is er mooier dan op de dag van zijn heiligverklaring, 3 juni 2007, een groep bedevaartgangers te ontvangen. Het programma is als volgt:

✓ Ontvangst met koffie en vlaai
✓ Mis in de kapel of tuin
✓ Rondleiding heiligdom: museum en kapel
✓ Wandeling door de beeldentuin met uitleg
✓ Afsluiting

Diverse activiteiten

In de vorige PKI hebben we ook al een expositie aangekondigd met de kunstkring Limburg. Zo ziet u dat we langzaam maar zeker weer met diverse activiteiten gaan starten.

Een volgende activiteit is gepland op de laatste zaterdag van juni. We willen weer de draad op pakken om elk kwartaal een filmavond te organiseren. De eerste film die gepland staat is: Des hommes et des Dieux. In de volgende PKI vind u hierover meer informatie.
Op 16 mei starten we weer met de gebedsdiensten op de zondagmiddag.

Vertrouwen in dat kleine lichtpuntje

Tot slot beste mensen hoop ik in de volgende PKI meer over de activiteiten te kunnen schrijven rond de 200ste geboortedag. Als openingsplan van de regering verloopt zoals gepland, is er na de vijfde stap op 5 juli 2021 weer veel meer mogelijk. Laten we erop blijven vertrouwen dat het kleine lichtpuntje waarmee ik dit verhaal begon in de loop van de komende maanden steeds feller mag gaan branden en dat we het leven kunnen leven in dienstbaarheid aan elkaar.

Pater Martin de Korte cp

NL DOET

Dit jaar willen we als organisatie weer mee doen met de actie van het Oranjefonds ‘NL Doet’. We hebben ons officieel aangemeld. Via onze oproep is al een aanmelding van iemand die wil komen helpen.

Het is de bedoeling dat we met een aantal van onze eigen vrijwilligers en met mensen die zich aanmelden via het Oranjefonds het kruiswegbos gaan opruimen.

We nodigen u dan ook uit om op zaterdag 29 mei 2021 ons een ochtend te komen helpen.

We sluiten deze dag af met een lunch, waarbij we ons zullen houden aan het coronaprotocol. Het doel hiervan is om mensen te enthousiasmeren en wie weet zo weer wat nieuwe vrijwilligers er bij te krijgen. Meld je aan bij Pater Martin.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.