Kunstwerk 200ste geboortedag van Pater Karel

PKI oktober 2021

In ons museum loopt op dit moment een expositie vanwege de 200ste geboortedag van Pater Karel. Deze expositie kunt u nog bewonderen tot 5 januari 2022.

Op zich is het bijzonder dat een collectief van kunstenaars (sinds 1910) die samen de Limburgse Kunstkring vormen en elk jaar op zoek gaan naar een thema van waaruit ze gaan werken. Dat werd dus deze keer de 200ste geboortedag van Pater Karel. Hierop zijn negen kunstenaars aan de slag gegaan en hebben zich laten inspireren door het verhaal van deze Limburgse heilige. Twee van hen waren hierdoor zo geraakt dat ze zelfs twee kunstwerken hebben gecreëerd.

Zowel het bestuur van de kerkelijke instelling als de leden van de museumcommissie zijn behoorlijk onder de indruk van de eindresultaten en willen aan deze expositie een blijvende herinnering overhouden, door één van de kunstwerken aan te kopen. Maar wie maakt de keuze om te bepalen dat het gekozen kunstwerk een breed publiek aanspreekt?

Welk kunstwerk spreekt u het meeste aan?

Daarom is het idee ontstaan om de bezoekers van deze expositie te vragen welk van de kunstwerken hen het meeste aanspreekt of waardoor ze geraakt worden. Binnen de museumcommissie zijn de volgende spelregels afgesproken: Vanaf november tot medio december komt er in het museum een stembiljet te liggen, waarop de bezoeker zijn / haar voorkeur kan aangeven.
Het stembiljet mag anoniem ingeleverd worden, maar wilt u op de hoogte worden gehouden op welk kunstwerk uiteindelijk de keuze is gevallen mag u ook uw naam en mailadres vermelden.

Uiteindelijk zal hier een top drie uitrollen, waarna de leden van de museumcommissie zullen bepalen welke van de drie kunstwerken naar hun visie zou kunnen worden aangekocht. Zij leggen dit voor aan het bestuur en deze zal uiteindelijk beslissen of deze voordracht wordt gehonoreerd. Op 5 januari, de feestdag van de heilige Pater Karel wordt bekend gemaakt welk kunstwerk het uiteindelijk is geworden.

Pater Martin de Korte cp

Geboorteplaats van Pater Karel in Geleen

Onlangs werden we er op attent gemaakt dat de geboorteplaats van Pater Karel in Geleen is en of dit op de website en eventuele andere publicatie gecorrigeerd kan worden. De schrijver heeft gelijk dat de akte van geboorte is opgemaakt in Geleen.

De beide molens van de gebroeders Houben werden gescheiden door de beek, die tevens de gemeentegrens was tussen Geleen en Munstergeleen. Alle bebouwing van het dorp lag ten oosten van de Geleenbeek behalve de molen van zijn ouders, die lag aan de andere kant van de beek. De familie van Pater Karel was echter volledig geörienteerd op Munstergeen, ook wat de kerk betrof. Op de dag van zijn geboorte werd Pater Karel dan ook in deze kerk gedoopt als Joannes Andreas Houben en pas een dag later, op 12 december werd hij bij de gemeente Geleen ingeschreven. Dus voor het gevoel woonden de ouders in Munstergeleen, vandaar dat in de loop der tijd in de volksmond automatisch werd gezegd dat Pater Karel in Munstergeleen is geboren.

Activiteiten rond de 200ste geboortedag van Pater Karel

Zoals zoveel jubilea door de corona de mist is in zijn gegaan, is dit ook het geval met de activiteiten rond de 200ste geboortedag van Pater Karel. Daarom hebben we besloten om na de feestelijke viering op zijn geboortedag nog een aantal activiteiten te gaan plannen in het voorjaar van 2022. Zo willen we bijvoorbeeld naar België afreizen om daar de kloosterkerk in Ere te bezoeken, waar hij is ingetreden.

Op 11 december 2021 om 15:00 uur willen we de 200ste geboortedag willen vieren in de H. Pancratiuskerk te Munstergeleen. Deze feestelijke viering wordt op geluisterd door de Schola Sittardiensis Sanctus Michael uit Sittard.
Aansluitend zal er een receptie zijn in het gemeenschapshuis naast de kerk. We hopen die middag met vele vereerders van Pater Karel samen te zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Rozenkransmaand

Oktobermaand wordt ook wel Rozenkransmaand genoemd, vandaar dat we u willen uitnodigen om samen met ons het rozenhoedje te komen bidden in de kapel. Dit doen we elke maandag- en donderdagavond om 17.30 uur, wanneer er een Heilige Mis is.