Leren accepteren

PKI februari 2020

Stilstaan bij wat je tegenstaat

Nog een paar weken en dan wordt er hier in het Zuiden weer volop carnaval gevierd. Tijdens de diverse optochten wordt er dan de draak gestoken met allerlei gebeurtenissen vanuit de politiek en de maatschappij. Soms moet je goed ingevoerd zijn in het lokale gebeuren om iets ervan te begrijpen. Misschien kan je juist in die dagen stilstaan bij alles wat je in het leven tegenstaat, want normaal gesproken heb je hierover meestal niet al te veel te zeggen, want anders zou je het wel onmiddellijk uit de wereld helpen.

Mopperen

Van Pater Karel is bekend dat zijn medebroeders in het klooster Mount Argus precies wisten wanneer hij verlangde naar thuis, dat hij zijn familie miste, want dan klonk in de kloostergang het Limburgs Volkslied.
Je hoorde hem dan dus niet mopperen en als er weer eens zoveel mensen bij hem op bezoek kwamen, dan nog steeds niet, ondanks de drukte.

Waar wringt de schoen?

Toch lijkt het soms de gewoonste zaak om te mopperen of te klagen over de toestand in de wereld, het weer de prestaties van je favoriete club of over je buren, collega’s of familie. Maar als je je dat beseft, ga je dan te raden bij jezelf en vraag je dan af: Waar wringt de schoen? Misschien gaan we te vaak uit van een bepaald verwachtingspatroon, waardoor we ons krampachtig vasthouden aan onze eigen ideeën. En één ding is zeker wanneer je dat te lang doet, dan blijf je geabonneerd op een flink portie frustratie en onvrede en dat is eigenlijk zonde van alle energie.

Loslaten

Gelukkig zijn er momenten of plekken waar je dit alles kan loslaten. Zo’n plek ervaar ik bij Pater Karel, een mens zoals ik en u, maar die mij een luisterend oor biedt, om even het gevoel te geven dat je niet de enige bent die in het leven vervelende dingen ervaart. Hierdoor wordt het mogelijk om een en ander te accepteren, waardoor eigenlijk, voor mij, het grootste probleem al is opgelost.

Of tijdens de avonden waarop we onder leiding van pater Josef de dag kunnen overwegen en we de Geest ruimte kunnen geven. Even tot rust komen en diep in jezelf ervaren dat God altijd bij je is. Dat is een rijkdom die we om niet ontvangen.

Leren accepteren

Zo kunnen we onszelf bevrijden van een stuk ongenoegen in het leven, zoals we dit soms extra aandikken tijdens een carnavalsoptocht. Want af en toe de draak mogen steken kan helpen om tijdelijk je ongenoegen vanuit de politiek of maatschappij te vergeten.

Maar wil je er echt iets mee doen gedurende de rest van het jaar, zorg er dan voor dat je vervelende dingen leert te accepteren, want dan ben je al van een deel van je probleem verlost.

Pater Martin de Korte cp

Voorbereiding expositie

De museumcommissie is druk bezig met de voorbereiding van een expositie over de drie grote christelijke pelgrimsroutes: Santiago de Compastela, Rome en Jeruzalem. Deze expositie wordt geopend op zaterdag 4 april 2020.

Nieuw beeld voor de beeldentuin

De beeldencommissie is druk bezig met de voorbereiding van een nieuw beeld of sculptuur voor onze beeldentuin. Het thema is: Gebroken gezinnen. Deze wordt onthuld op 16 mei 2020.

Brainstorm 200ste geboortedag Pater Karel

Een petit comitee is wat aan het brainstormen om rond de 200ste geboortedag van Pater Karel een mooi programma te maken met diverse interessante activititen, zoals o.a. een concert, een toertocht, etc.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.