Leven vanuit vertrouwen

PKI oktober 2022

Leven vanuit vertrouwen

Aanval op autoriteit

Na de derde dinsdag van september heb ik de Algemene beschouwingen in de Tweede Kamer gevolgd. Naar aanleiding van de inbreng van Forum voor Democratie en een artikel in het tijdschrift Tenachon over Mozes en Korach (Numeri, hoofdstuk 16) werd ik aan het denken gezet hoe mensen soms een aanval doen op een autoriteit om zelf er beter van te worden.

Zo weet Korach 250 mensen om zich heen te verzamelen, om de autoriteit van Mozes te ondermijnen. Ze verwijten Mozes zijn falende leiderschap, want met drogredenen proberen zij aan te tonen dat het juist Mozes is die hen niet het Beloofde Land laat in gaan. Eigenlijk is hijzelf op de macht uit en zo verwijt de pot de ketel dat hij zwart is.

Hoe gaan we om met elkaar?

Daarnaast is er ook een aanval op de broer van Mozes, Aäron, dat Mozes hem heeft aangesteld en niet God. Mozes merkt dat hij op zijn tegenvragen geen antwoord krijgt en kies er uiteindelijk voor om God, die hem en Aáron heeft uitgekozen, om hulp te vragen. En God doet eigenlijk, zo zegt de bijbel, iets ongehoords. Hij laat de grond opensperren en Korach en de zijnen worden met alles wat hen toebehoort opgeslokt.

Een rigoureuze oplossing, die niet past bij mijn beeld van God, die toch een God van liefde en barmhartigheid is. Een beeld dat ook niet past bij Pater Karel die juist vanuit zijn eenvoud de mensen toen en nu nabij wilt zijn. Misschien moet je dit verhaal niet zo letterlijk nemen, maar wilt het ons laten zien dat je niets oplost met populisme, maar alleen de boel frustreert. Het gaat er uiteindelijk om hoe gaan we om met elkaar en hoe willen we zelf behandeld worden? Dit vinden we ook terug in de nu lopende expositie van de Tien Geboden, die nog duurt tot het einde van deze maand.

Aandacht voor elkaar

Bij het lezen van de brieven van Pater Karel valt mij op dat hij naast zijn grote vertrouwen op God, Jezus en Maria, veel aandacht heeft voor zijn familie. Hij neemt hen steeds mee in gebed en vraagt ook aan hen om hem mee te nemen in het gebed.

Hieruit blijkt dat Pater Karel laat merken dat aandacht voor elkaar belangrijk is. Naast dat hij zijn familie regelmatig bedankt voor de ontvangen brieven, bedankt hij hen ook namens zijn oversten.
En dat brengt mij weer terug naar het verhaal van Mozes en Korach, want Pater Karel laat zo duidelijk merken dat degene die gekozen is om leiding te geven, niet het werk is van mensen, maar door bemiddeling van de heilige Geest.

Leven vanuit vertrouwen

Wanneer je vanuit dit vertrouwen kunt leven dan ben je een rijk mens. Door Pater Karel worden wij uitgenodigd om door ons gebed steeds meer te groeien in het geloof dat God met ieder van ons het beste voor heeft. Ook al ervaren we dat niet altijd. Juist door de gesprekken met mensen rond de kapel wordt ik gesterkt in dat geloof. Vooral laatst toen ik het volgende verhaal hoorde dat iemand kwam bidden voor een ernstig ziek familielid en in haar gebed zei: ‘Pater Karel hopelijk wordt hij weer beter, maar u weet wat voor hem het beste is’. Bij thuiskomst hoorde ze dat hij tijdens haar gebed de ziekenzalving had ontvangen en uiteindelijk in alle rust gestorven is.

Pater Martin de Korte cp

Fotootjes en gedachtenisprentjes

Vorige maand zijn de fotootjes en gedachtenisprentjes die in de loop van het jaar rond het beeld van Pater Karel zijn geplaatst verwijderd. Deze maand kunt u de foto, gedachtenisprentjes etc. nog ophalen via de winkel. Daarna worden ze opgeborgen in een map.
Pas geleden kwam nog een moeder vragen wat er met de foto van haar dochter was gebeurd. Deze foto van een klein kind had jaren in de kapel gestaan en nu wilde ze de foto aan haar dochter laten zien, nu ze jong volwassen was. Ze waren zeer verheugd dat de foto er nog was.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.