Medeleven

PKI april 2022

Op de eerste maandag van deze maand eindelijk tijd om deze nieuwe PKI samen te stellen. Zoals elke maand ging om 12.00 uur het luchtalarm af en er was even schrik. En ik vroeg me af hoe dat kwam?

Oorlog in de Oekraïne

Het heeft alles te maken met de oorlog in de Oekraïne die al veel te lang duurt en er komen steeds meer verschrikkelijke beelden op ons netvlies. Het is toch bij de beesten af als je zie hoe mensen gewoon op straat worden neergeknald. Ik kan er met mijn verstand niet bij en bid tot Pater Karel in de hoop dat er toch gauw een eind aan mag komen.

Confrontatie

Want hoe verschrikkelijk het ook is voor de mensen in de Oekraïne en voor de jongemannen die door Poetin de oorlog worden ingestuurd. Het is ook voor veel oudere mensen een verschrikking. Regelmatig spreek ik mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, die hun huis en haard hebben verloren door een bombardement. Zeker op zo’n eerste maandag van de maand worden ze hier weer mee geconfronteerd. Als naoorlogse Nederlander besefte ik dat niet, totdat ik met een paar mensen die wel de oorlog hebben meegemaakt in gesprek raakte.

Ze zien in de ogen van de kinderen die met het hun moeders het land uitvluchten dezelfde angst in de ogen als zij toen hebben ervaren. Hoe zullen de vluchtelingen wel niet geschrokken zijn van het testen van ons luchtalarm. Voor hen kwam het weer heel dichtbij. Ik hoop dat de meesten van hen tevoren zijn gewaarschuwd, want ze komen hier met hun trauma’s in de hoop wat rust te vinden.

Slapeloze nachten

Een oudere mevrouw vertelde hoe zij slapeloze nachten had door dat zij weer geconfronteerd werd met herinneringen uit haar tijd op Balie, het Jappenkamp waarin ze gezeten had en hoe ze met haar familie totaal berooid in Nederland aankwam. ’Pater’, zei ze: Ú weet niet wat ik opnieuw meemaakt.’ En daar had ze gelijk in. Het enige wat ik kan doen, is proberen er iets van te begrijpen en voor haar en de vele anderen een luisterend oor te zijn.

Medeleven met de slachtoffers

In zijn leven zal Pater Karel zeker op de hoogte geweest zijn van de Krimoorlog (1853-1856). Het was een van de eerste oorlogen die op grote schaal werd vastgelegd en via de kranten bleef men toen op de hoogte. Groot-Brittannië was hierbij betrokken met zijn maritieme macht. Ook nu zijn we als Europa erbij betrokken door het leveren van wapens en andere militaire goederen. Maar ook door de prijsstijgingen die hand over hand toe nemen..

Belangrijk is dat we bewust blijven wat mensen, juist in een oorlog, elkaar aandoen en laten we vooral proberen niet onze ogen er voor te sluiten, maar bewust met de slachtoffers mee te leven. En in ons gebed tot de Koningin van vrede, op haar voorspraak te bidden om vrede. Hopelijk komt er snel een eind aan dit zinloze geweld. Pater Karel bid voor ons en voor hen die uw voorspraak hard nodig hebben.

Pater Martin de Korte cp

Sacrement van verzoening

In het Heilig Jaar is er gelegenheid om na elke eucharistieviering het sacrament van verzoening te ontvangen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.