Moeder van de heilige Hoop

PKI juli 2022

Moeder van de heilige Hoop - PKI juli

Het feest van Maria, Moeder van de heilige Hoop

9 juli is het 165 jaar geleden dat Pater Karel voor het eerst voet zette op Ierse grond. Hij was gevraagd om naar Dublin te gaan om daar de nieuwe stichting te gaan versterken die de Passionisten daar waren gestart in 1856.

Het was die dag binnen de congregatie een feestdag. Het feest van Maria, Moeder van de heilige Hoop. De verering van deze titel van Maria is er al vanaf het begin van de congregatie. Vooral pater Thomas Struzzieri (1706-1780) was geraakt door haar afbeelding en droeg dan ook een kopie mee tijdens zijn missies.

Later werd het schilderij door toedoen van pater Jan Baptist Goressio, opvolger van onze stichter Paulus van het Kruis, in serie geproduceerd en kwam het op de kamers van de kloosterlingen te hangen.

Dominicus Barberi

In de tijd van Pater Karel was de zalige Dominicus Barberi een groot vereerder van de Moeder van de heilige Hoop en hij schreef in een van zijn geschriften:

‘Een van de titels die de Maagd Maria ten zeerste past is die van Moeder van de heilige Hoop. Want de hoop is de deugd die als een anker het schip van onze ziel vastlegt midden de stormen van de zee der wereld…

Hoewel begenadigd met uitnemende gaven en gevrijwaard voor de erfzonde, heeft Maria nooit op eigen kracht gesteund, maar enkel op God van wie ze goed wist dat Hij de oorsprong is van alle goedheid en de bron van volmaaktheid…
Zij vermeerdert de moed van de goeden en maakt hen onoverwinnelijk in tegenslagen. Zij geeft moed aan de herders van Christus’ kudde, en bevordert het leven van al de schapen. In één woord, steeds toont zij zich als Moeder van de heilige Hoop’.

Een stukje geschiedenis van de Passionisten in Nederland

Toch in Nederland is het feest van Maria, Moeder van de heilige Hoop niet zo bekend, zelfs niet bij collega’s hier in Zuid-Limburg. Zover ik weet is er maar één parochiekerk naar haar vernoemd in Nederland en de reden daarvan wordt misschien wat duidelijker door een stukje geschiedenis van de Passionisten in Nederland.

Op 20 april 1924 werden de huizen in Mook, Haastrecht en Russe (Bulgarije) losgekoppeld van de Belgische afdeling en zo ontstond er een Nederlandse afdeling onder bescherming van Maria, Moeder van de heilige Hoop.

Echter tijdens het eerste Provinciale Kapittel werd het Bulgaarse klooster opgeheven. Maar gelukkig was er al een aanbod van Mgr. Schrijnen, bisschop van Roermond om in Putbroek-Diergaarde een klooster met Rectorale kerk te bouwen. En zo vertrokken op 15 juni 1925 twee paters en broeder om vanuit een eenvoudig huisje te starten met de nieuwe stichting.

Klooster rectorale kerk

Op 11 oktober 1925 werd de eerste steen gelegd van de nieuwe kerk, die toegewijd werd aan O.L.V. Moeder van de heilige Hoop.

D’n Deelgaard

De naam Diergaarde (spreek uit: D’n Deelgaard) werd gebruikt in een acte van 1405 voor het landgoed Diergaarde. In 1953 werd de naam veranderd in Maria Hoop, waarom deze naamsverandering heeft plaatsgevonden, hierover heb ik niks kunnen terugvinden op het internet. Maar het is wel heel fijn dat zo de naam van Maria die voor ons allen een moeder van Hoop is op deze manier zijn waardering heeft gevonden. Zelfs de oude bewoners hebben nooit begrepen waarom de naam is veranderd. Als iemand dit wel weet, meld dit dan bij de redactie.

Hoop uit het voorbeeld van Maria

Door de terugloop van roepingen en steeds minder mensen die kiezen voor het leven als een passionist, heeft men in 1989 het klooster verkocht.

Gelukkig hoor ik nog steeds dat de Passionisten veel hebben betekend voor de mensen, zeker voor de parochianen. Dat hoorde ik vorige maand toen mensen uit Maria Hoop op bezoek waren bij Pater Karel. Die een grote verering had voor Maria.
En mogen wij uit het voorbeeld van Maria de hoop blijven putten dat zij onze vreugde en bezorgdheid ziet en, als het even tegen zit, de moed schenkt om onze hoop niet te verliezen.

Pater Martin de Korte cp

Biecht of sacrament van verzoening

Naast het vieren van de eucharistie en het bidden om zegen over onze paus Franciscus, hoort bij een Heilig Jaar ook dat men gaat biechten. Daarom is het mogelijk na elke viering op maandag of donderdag hiervan gebruik te maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.