Onderhoudsbeurt

PKI september 2021

Onderhoudsbeurt PKI september 2021

Wanneer u de komende weken een bezoekje brengt aan de kapel dan kan het zijn dat er wat hinder is om deze te bereiken. De gemeente Sittard-Geleen gaat groot-onderhoud plegen aan de toegangsweg naar de Pater Karel Kapel. De eerste twee weken nemen ze de Geleenstraat onder handen en de derde week het laatste gedeelte van de P.C. Houbenstraat. Het is heel fijn dat de gemeente dit werk laat uitvoeren, want dan ziet het de komende jaren weer netjes uit.

Zoals de kapel in 2012 een grondige opknapbeurt kreeg en nu de weg naar de kapel zo hebben ook wij als gelovigen af en toe wat onderhoud nodig. De meesten van ons hebben het geloof van huis uit mee gekregen, anderen zijn pas op latere leeftijd tot het inzicht van geloof gekomen, doordat ze geraakt zijn door iemand of ervaren hebben dat hun gebed is verhoord. Misschien is het geloof wat verwaterd, doordat je tot nu toe in je leven geen tegenslagen hebt gekend en alles van een leien dakje gaat. Als het zo goed gaat heb je dan God nog wel nodig?

Een kleine of grote onderhoudsbeurt

Het leven is toch maakbaar, denken velen. Maar in de afgelopen anderhalf jaar zijn we door Covid19 met onze neus op de feiten gedrukt. Opeens konden we niet meer naar de H. Mis in de parochiekerk. Gelukkig was de kapel nog geopend om een kaarsje op te steken. In ons dagelijks leven veranderde er dingen, we werden veel meer op onszelf teruggeworpen. Gelukkig waren er nog wel mogelijkheden om ons geloof te beleven via internet, maar dan mis je toch de fysieke ontmoeting met elkaar.

Misschien ben je wel in een isolement gekomen en ontdek je dat dat je door invloeden van buitenaf behoefte hebt om je geloof weer wat op te frissen. Misschien wordt u nu even afgeleid, omdat u denkt aan de dingen die zijn blijven liggen. Of dat u met iemand onenigheid heeft gehad en er niet aan toe gekomen bent om dit goed te maken. Er zijn zoveel redenen te bedenken waaruit blijkt dat ook ons geloof af en toe een kleine of grote onderhoudsbeurt nodig heeft. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Tijdens de Heilige Mis in het weekend of een kaarsje aansteken bij Pater Karel. Maar het kan ook tijdens de meditatie-avonden die pater Josef eenmaal per maand geeft. Of een gesprek aanvragen bij pater Josef of pater Martin.

Een proces van loutering

In ons leven zijn er allerlei invloeden of dingen die zijn blijven liggen, niet opgeruimd, misschien alleen een laagje verf er overheen en het kan er weer even tegen. Maar dan merk je, het is niet meer zoals in het begin, de eerste liefde is wat weggeëbd. Je laat wat dingen toe die onschuldig lijken, je merkt de ingesleten gewoonten niet meer op, de glans gaat er wat vanaf. Dan heb je onderhoud nodig door een Vakman, soms moeten er dingen aangepakt worden in ons leven, een niet altijd fijn proces van opruimen en snoeien oftewel louteren, maar wel noodzakelijk en het brengt ons wel weer in de juiste verhouding met God. Het is Jezus die deze dingen in ons leven wil doen. Hij wil door Zijn Geest, een proces van loutering op gang brengen, zodat het weer terug keert in ons leven.

Pater Martin de Korte cp

Landelijke Open Monumentendagen

Het thema van dit jaar is ‘Mijn historische kern is jouw historische kern’, waarin het mogelijk is om kosteloos deel te nemen aan geleide rondleidingen door de verschillende historische kernen van Sittard-Geleen, zo ook door de historische kern van Munstergeleen en het aangrenzend gehucht Abshoven.

Munstergeleen is bekend om zijn bedevaartoord Pater Karel en Abshoven om zijn voormalig kloostercomplex. Over beide plaatsen is veel te vertellen. Zo zal de gids in Munstergeleen aandacht besteden aan de tuin van het bedevaartsoord Pater Karel.

Wilt je deelnemen aan deze gratis geleide monumentenwandeling? Meld je dan aan via https://www.visitzuidlimburg.nl/agenda/. Zaterdag 11 september van 13.30-15.00 uur. Van Chorushoeve naar het bedevaartsoord Pater Karel. Vertrek- punt: Chorushoeve, Asbroekstraat.

Zaterdag 11 september van 15.30- 16.30 uur. Wandeling Abshoven met aandacht voor de levensloop- bestendige huizen van woongroep Abshoven. Vertrekpunt: ingang Brasserie Abshoven (Abshoven 35).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.