Pater Karel en de jongeren

PKI maart 2022

In dit Heilig Jaar voor Pater Karel wil ik beginnen met al onze vrijwilligers te bedanken voor hun inzet, want zonder hen zou het niet mogelijk zijn om de Kapel 7 dagen per week open te laten zijn. Naast de Kapel is er nog de winkel en wordt er steeds nagedacht hoe kunnen we, naast de mogelijkheid van een kaarsje opsteken, gebed of intentie op schrijven, ook mensen iets bieden rondom zingeving.

Geef de Geest Ruimte

Pater Josef Ohagen doet dit door eenmaal per maand een avond te geven rondom spiritualiteit met als titel ‘GEEF DE GEEST RUIMTE’. Daarnaast verzorgde hij voor de coronamaatregelen ook regelmatig op zondagmiddag een meditatie, waarbij u stil kunt worden aan de hand van beelden en geluid.

Pakka!

Gelukkig zien we mensen van alle leeftijden naar de Kapel komen en dat riep de vraag op of we hen ook wat te bieden hebben. Er werd een werkgroep in het leven geroepen met als naam ‘Pater Karel en de jongeren’. Binnen deze werkgroep groeide het idee om een project te ontwikkelen voor scholen en dan in het bijzonder voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw voor het voortgezet onderwijs. Dankzij een gulle gever was het mogelijk om dit project te ontwikkelen, met als naam ‘Pakka!’. Dit is de afkorting van ‘Pak je kans bij Pater Karel’.

Proberen en presenteren van het project

Toen het project bijna voltooid was en we het wilden gaan uitproberen gooide corona roet in het eten. Gelukkig hebben we het nog wel kunnen testen met een aantal groepen uit Hulsberg, die zich aan het voorbereiden waren op het Heilig Vormsel. Ze waren enthousiast en ik heb begrepen dat de werkgroep uit Hulsberg dit in hun programma hebben opgenomen.

Zo hebben we ontdekt dat les 2 van dit project zeer geschikt is voor de vorming van jongeren in de parochie en we hopen dit ook binnenkort te gaan promoten.
Op het moment dat het ernaar uitzag dat er misschien weer wat mogelijk zou gaan worden, ontstond er ondertussen ook het idee om les 2 aan te bieden aan bezoekers. Dit maakt ons zo enthousiast dat we het als eerste aan onze vrijwilligers wilden presenteren en zo werden ze uitgenodigd op 19 februari j.l.

Verslag van een vrijwilliger

Een van hen heeft het volgende verslag geschreven:
‘Op 19 februari om 14.00 uur waren we met een aantal mensen bijeen in de Pater Karel Kapel. Door de werkgroep Pater Karel en de jongeren is een mini pelgrimstocht met levensvragen ontwikkeld rondom de Kapel en de gebouwen in de beeldentuin.

Na een welkomstwoord en een bemoedigend gebed werden we onthaald op koffie / thee met een wafel. De leden van de werkgroep gaven uitleg over de manier van werken met het materiaal. Serieus maar ook met humor kan de tocht gelopen worden. Met groepjes van 3 à 4 personen gingen we op pad met een rugzakje met een thema zoals: vluchtelingen, relieken, nabestaanden van zelfdoding enz. Bij de kunstweken in de tuin werd stilgestaan….

Mede door de goed geformuleerde vragen kwam het gesprek op gang. Scholen, families, opa’s en oma’s met kinderen en kleinkinderen, iedereen kan op aanvraag gebruikmaken van het mini pelgrimspad. Bij een kop koffie / thee praten we na en vulden het evaluatie formulier in. Moeilijke levensvragen worden niet uit de weggegaan en daar kan men naar behoefte wel of niet dieper op ingaan. Goede begeleiding van een volwassene is zeker gewenst. Vrijwilligers kunnen zich daarvoor opgeven.

Bijzonder en mooi dit initiatief van deze werkgroep vooral in deze bijzonder periode van corona. Kijk voor meer informatie op de website: www.pakjekansbijpaterkarel.nl.’

Betty Dijkstra en Cecile Batens, vrijwilligers bij het Pater Karelwinkeltje.

Enthousiast

De vrijdag erop vertelde de overste van ons klooster in Haastrecht, dat onze voorzitter pater Tiny Thomassen heel enthousiast was thuisgekomen na deze middag. Pater Tiny was degene die de vrijwilligers ontving en in gebed voor ging. We hopen ook binnenkort met een school dit project te gaan uitproberen. Heeft u vragen stuur dan gerust een mailtje naar [email protected].

Pater Martin de Korte cp

Sacrement van verzoening

In het Heilig Jaar is er gelegenheid om na elke eucharistieviering het sacrament van verzoening te ontvangen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.