Pelgrim
PKI maart 2020
In de vorige PKI is het al aangekondigd dat de museumcommissie druk bezig is met het voorbereiden van een expositie rondom de drie grote pelgrimswegen.
Wat is een pelgrim?
Het woord ‘pelgrim’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘peregrinus’ en betekent letterlijk ‘iemand die over de akkers loopt’. Je zou dus kunnen zeggen ‘een landloper’. Vanuit ons christelijk geloof zijn we een leven lang als pelgrims onderweg naar onze eindbestemming.
Het doel van de pelgrim
Pelgrimeren kan in principe naar ieder doel, het hoeft niet persé een religieus doel te zijn. Maar pelgrimeren hoort wel bij het christelijk geloof, zoals gebeden er bij horen. Het hoort trouwens ook bij andere religies, denk aan de hadj van de moslims, en de joden trokken traditioneel eens per jaar naar Jerusalem.
Later in de middeleeuwen kwamen daar nog twee belangrijke bestemmingen bij: Rome met de gekruiste sleutels van Sint Pieter en Santiago de Compostela met de schelp van Sint Jacob. Grote groepen mensen gingen naar die plaatsen op weg, duizenden, honderd duizenden per jaar. Het is interessant om te bedenken dat er bijna zeker voorouders van u bij geweest zijn. Uiteraard ging dat in de middeleeuwen te voet of hoogstens te paard, heen en terug en waren het ondernemingen die vanuit onze streken gemakkelijk een jaar in beslag namen.
Het hervinden van waardering
Pelgrims noemen vaak vier redenen waarom ze hun pelgrimage volbracht hebben en er van hebben genoten:
De eerste is dat een lange wandeling op zich een bijzondere ervaring is. Je krijgt je als wandelaar een andere verhouding met de wereld om je heen. Je wordt nat als het regent en je krijgt het warm als de zon schijnt. Met een snelheid van vijf kilometer per uur wordt de wereld ook ineens een stuk groter en indrukwekkender.
Een hele dag lopen door het lege Noord-Franse land en langzaam een bergrug zien groeien aan de horizon, dat geeft de wandelaar een nietig gevoel. Het loskomen van je vertrouwde omgeving en het hervinden van waardering en eerbied voor de natuur, dat zijn belangrijke ervaringen die je van een pelgrimstocht kunt meenemen.
De ontmoetingen
De tweede is dat de ontmoeting met de verschillende culturen en met de geschiedenis. Je krijgt onderweg een stuk aanschouwelijk geschiedenis onderricht. Pelgrims zeggen ook dat ze onderweg meer mens worden. Je moet je, als pelgrim, vaak overgeven in de handen van mensen. Je kunt niet alles voorzien, niet alles regelen en niet alles alleen volbrengen, maar je hebt de steun en de welwillendheid nodig van mensen die je op je weg ontmoet.
De spirituele ervaring
Verder kun je, als pelgrim, ook niet om de spirituele ervaringen heen. Soms heb je ontmoetingen waarvan je niet kunt geloven dat het toevallig is: iemand die je ongevraagd de goede weg wijst, een vreemde die je vriend wordt, een kerk waar je ineens snapt waarom je op reis bent gegaan.
De ontdekking
Tenslotte ontdekken pelgrims soms ook iets, waarvan ze bijna vergeten waren dat ze het hadden. Bijvoorbeeld zichzelf, of hun engelbewaarder. Dat lijkt typisch voor een pelgrimstocht. Wat je er van over houdt zijn niet zo zeer nieuwe dingen, maar dingen die je al had en die je opnieuw, in een andere dimensie, gaat waarderen. En dat is dan toch mooi meegenomen.
Voorbereiding expositie
De museumcommissie is druk bezig met de voorbereiding van een expositie over de drie grote christelijke pelgrimsroutes: Santiago de Compastela, Rome en Jeruzalem. Deze expositie wordt geopend op zaterdag 4 april 2020.
Nieuw beeld voor de beeldentuin
De beeldencommissie is druk bezig met de voorbereiding van een nieuw beeld of sculptuur voor onze beeldentuin. Het thema is: Gebroken gezinnen. Deze wordt onthuld op 16 mei 2020.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!