Een plek van troost en bemoediging

PKI mei 2020

Plek van troost en bemoediging

Dankzij alle maatregelen die genomen zijn om te voorkomen dat het Coronavirus zich verder verspreid en we merken dat ze ook helpen, worden de maatregelen maar heel langzaam afgebouwd. Steeds vaker hoor je dat mensen zich ontheemd voelen, nu er geen H. Missen meer zijn in kerken en kapellen. Ze missen dan ook de deelname aan de eucharistie. Ze kijken uit naar 1 juni in de hoop dat de maatregelen in de kerk niet verlengd worden.

H. Mis

In overleg met pater Josef heb ik afgesproken dat we samen eenmaal per week een H. Mis zullen houden. Dit gebeurt dan nadat kapel voor u gesloten is. Tijdens deze viering vragen we dan aan Pater Karel om onze voorspreker te zijn bij God voor alle intenties die door u gevraagd zijn om aan God voor te leggen. Tijdens deze viering worden ook de gebeden meegenomen uit het intentieboek van de kapel.

Vanuit de hemel

Terwijl ik dit opschrijf, komt er een gedachte bij mij naar boven. Hoe zal Pater Karel vanuit de hemel naar ons kijken. Misschien wel met heel veel ongeloof, omdat voor hem de eucharistie heel belangrijk was. Vooral het moment dat hij zich tot God richtte in de voorbede. Het verhaal gaat dat onze Pater Karel in zijn laatste jaren de mis deed aan het altaar wat was toegewijd aan Maria Magdalena.

Aan het begin van de viering spreidde hij alle briefjes met intenties op het altaar uit. Soms lag het hele altaar vol en dan bad hij één voor één elke intentie, met evenveel aandacht, hardop, om ze neer te leggen voor de troon van God. En het maakte voor hem niet uit of de persoon van wie de intentie kwam er wel of niet aanwezig was.

Kaarsen

Wanneer u de afgelopen weken in de kapel bent geweest, is het u natuurlijk opgevallen dat er meer kaarsen branden dan voor de coronacrisis. Zelfs zoveel dat er ’s avonds ruimte moet worden gemaakt voor de volgende dag. Elke avond worden er dan ook kaarsen verplaatst van de kapel naar de Mariagrot in onze tuin, waar ze dan verder op kunnen branden.

Uit de hoeveelheid kaarsen blijkt wel dat er een grote behoefte is aan een plek waar men troost en bemoediging kan vinden. De laatste zondag van april stond er een wachtrij voor de kapel. Zodra er iemand naar buiten kwam, ging de volgende persoon naar binnen. Het is mooi om te zien dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en dat we vanuit de Kerkelijke Instelling geen maatregelen hoeven op te leggen. Nog geen 20 minuten later was ik zelfs even weer alleen in de kapel.

Aandacht

Beste mensen, het gaat hierbij niet alleen om verantwoordelijkheid, maar vooral ook om de aandacht voor elkaar, waardoor je als vanzelf rekening houdt met elkaar. Op deze wijze kunnen we dan ook gelukkig de kapel open houden voor iedereen die even hulp wilt vragen op voorspraak van Pater Karel.

Dat is ook de boodschap die Pater Karel uitdroeg. Bij hem ging het ook om aandacht voor God en voor de medemens. En juist in deze onzekere tijd kan deze aandacht ook ons kracht geven om positief om te gaan met de maatregelen, ook van de overheid. Of ze nu wel of niet opgelegd zijn of dat ze misschien spontaan zijn ontstaan. Mogen wij, op voorspraak van Pater Karel gezond blijven. Dat hij zijn zegenende handen boven ons uitstrekt.

Pater Martin de Korte cp

Coronacrisis

Beste mensen opnieuw komen ook deze maand weer alle geplande activiteiten in de agenda te vervallen vanwege de coronacrisis.

Echter er is ook positief nieuws. We willen met ingang van 5 mei de winkel bij Pater Karel weer openstellen. We vragen u wel dan rekening te houden met het protocol wat u bij de ingang van de winkel kunt lezen.
Hopelijk kunnen we vanaf 1 juni weer langzaam onze activiteiten op starten.

Geef de Geest ruimte

Deze avonden rondom spiritualiteit in de geboortekamer van Pater Karel komen voorlopig tot 1 juni 2020 te vervallen. Hopelijk kan de laatste geplande avond voor de zomervakantie nog wel door gaan.
Deze is op donderdag 11 juni 2020 om 19.00 uur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.