Selfkant

PKI oktober 2019

‘De Achterkant van de bevrijding’ – Leven in de Selfkant 1944-1963

Dit is de titel van onze nieuwe expositie in het museum van de Pater Karel Kapel. 75 jaar nadat Zuid-Limburg bevrijd werd, willen we u de ‘achterkant’ tonen van de overwonnenen. Hoe verging het hen?

Selfkant

Op het moment dat Sittard en omgeving werden bevrijd, begon bij de buren, de Duitsers, natuurlijk de bezetting. Voor de Selfkant brak een onzekere en deels zeer moeilijke tijd aan, van internering in concentratiekamp Vught met vele doden als gevolg tot uiteindelijk een annexatie door Nederland. Pas in 1963, bijna 25 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog, eindigde voor hen die oorlog pas echt en werden ze weer onderdeel van Duitsland. In een kleine expositie wordt, 75 nadat wij bevrijd werden, de ‘achterkant’ getoond, die van de overwonnenen.

Slachtoffers woonden aan beide zijden van de grens

Juist het museum van pater Karel is hiervoor een goede plek. Het feit dat het bedevaartsoord ‘aandacht’ als centraal thema toont in diverse facetten, door haar bijzondere kapel en mooie stiltetuin, het kruiswegpark en de beeldentuin rondom dit thema is een van de redenen.

Maar juist ook vanuit de Selfkant kwamen in de jaren vijftig en zestig veel mensen naar zijn kapel. En als we ín de kapel komen, zien we zelfs zaken die uit de Selfkant afkomstig zijn, zoals de communiebank én het kenmerkende smalle beeld van pater Karel in de kapel zelf, van kunstenaar Preuss uit Wehr. Daarom is zeker ook in de komende maanden de kapel een bezoekje waard. Want slachtoffers woonden aan beide zijden van de grens, zeker óók in de Selfkant.

Opening van de expositie

De opening vindt plaats op zondag 6 oktober om 16.00 uur met een korte bijeenkomst in het museum. U bereikt het via de tuin van het bedevaartsoord, dat is gelegen op de kruising Pater Karelweg en P.C. Houbenstraat in Munstergeleen. We zijn blij dat we burgemeester Herbert Corsten van de Gemeinde Selfkant bereid hebben gevonden de opening te verrichten. We heten u van harte welkom!

Met dank

De expo is samengesteld door Peer Boselie, stadsarchivaris van Sittard-Geleen en lid van de museumcommissie van bedevaartsoord Pater Karel. Hij zorgde ook voor een begeleidende folder en een powerpointpresentatie. In de stijlkamer zal een bijzonder filmpje uit 1949 te zien zijn, van meteen ná de annexatie.

De expositie wordt gesteund door de provincie Limburg en is mede mogelijk gemaakt door Erfgoedcentrum De Domijnen en de gemeente Sittard-Geleen.

De expositie ‘De Achterkant van de bevrijding’ – Leven in de Selfkant 1944-1963 is te bezoeken van 6 oktober t/m 5 december.

Pater Martin de Korte cp

Verwijderde foto’s kapel

Donderdag 26 september zijn voor aanvang van de Heilige Mis alle foto’s en bidprentjes verwijderd die rond de reliek van Pater Karel waren geplaatst in het afgelopen jaar.

Misschien wil u uw foto of bidprentje mee terugnemen naar huis of misschien toch terugplaatsen in de kapel. In de maand oktober kunt u tijdens de openingstijden van de winkel uw foto komen uitzoeken in de spreekkamer annex keuken van de kapel.

De foto’s en bidprentjes die niet worden opgehaald, gaan daarna in mappen die opgeslagen worden in het archief van de kapel. Zij zijn namelijk niet alleen voor u belangrijk, maar ook voor ons, aan wie u deze foto’s hebt toevertrouwd.

Mis- en gebedsintenties

Het is altijd mogelijk om een kaars of een misintentie te bestellen. Dit kunt u doen per post, mail of telefoon, waarna u het geld kunt overmaken via ons IBAN-nummer: NL60 INGB 0001058762.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Rozenkransmaand

Oktobermaand wordt ook wel Rozenkransmaand genoemd, vandaar dat we u willen uitnodigen om samen met ons het rozenhoedje te komen bidden in de kapel. Dit doen we elke maandag- en donderdagavond om 17.30 uur, wanneer er een Heilige Mis is.