Storing in de lucht

PKI april 2020

Het zijn moeilijke tijden voor iedereen, vooral voor hen die de sociale isolatie aan den lijve ondervinden. Veel dingen in ons dagelijks leven veranderen in grote snelheid, dit geldt ook voor de Pater Karel Kapel. Alles lijkt sneller te gaan zoals de stroming in de Geleenbeek.

Alle vieringen in de week, maar ook een aantal familiebedevaarten vallen weg of zijn alleen mogelijk na goede afspraken met elkaar, waarbij de veiligheid en gezondheid voorop staan.

We hebben afgesproken om zo lang als mogelijk de kapel open te houden, zodat mensen een kaarsje kunnen aansteken of hun gebed op voorspraak van Pater Karel tot God kunnen richten, Het is wel belangrijk dat u afstand houdt van elkaar.

Storing in de lucht

Pater Josef maakte mij attent op een column van Bert Daelmans. Bert Daelemans woont in Madrid, waar de lockdown hem in huis houdt. Heeft hij mooi tijd om te bidden, denkt hij. Maar of dat ook lukt… ‘Buiten op straat ligt alles stil, maar binnenin spookt het.’

Wanneer een minuscuul virus de alles platlegt als een kleine David die de reusachtige Goliath van menselijke hybris verslaat. Wanneer de straten rondom totaal leeg zijn. Wanneer landen hun grenzen sluiten. Wanneer het niet meer is toegestaan om buiten te komen en de steden er verlaten bijliggen. Wanneer het aantal besmettingen en overlijdens elke dag drastisch toeneemt. Wanneer ze je in eigen huis beschouwen als besmet en op afstand houden. Wanneer al je activiteiten worden opgeschort of tot het najaar uitgesteld. Wanneer alle kerken gesloten worden en er geen diensten meer plaatsvinden. Wanneer de wereld rondom je meer op een apocalyptische film lijkt dan op wat je gewoon bent. Wanneer de ziekenhuizen overvraagd worden en de apotheken geen materiaal meer aanvoeren. Wanneer ganse schappen leegstaan in de grootwarenhuizen. Wanneer er geen medisch personeel meer is om de noodzakelijke testen uit te voeren en je met wat paracetamol aan je lot overgelaten wordt. Wanneer niemand weet waar en wanneer en hoe dit ooit eindigt, dan denk je: er is voldoende tijd om te bidden!

Maar dan zoek je een rustige plek op en merk je hoe onrustig je bent en dat het plots helemaal niet makkelijk is om te bidden. Je bent zelfs vergeten hoe het eigenlijk ging. Het gaat niet meer zoals voordien. De gewone manier van bidden lijkt nu kunstmatig en gemaakt. Er zit te veel storing in de lucht. Dan kost het zoveel moeite om inwendig stil te worden.

Bidden onderweg

Deze column is voor velen van ons herkenbaar, vooral ook doordat we soms op zoek zijn naar woorden. Het is jammer dat ook de avonden rond spiritualiteit op dit moment niet door kunnen gaan. Maar gelukkig is er nog de website: ‘bidden onderweg‘. Deze website is een initiatief van het platform voor Ignatiaanse spiritualiteit van de Jezuïeten en dit is ook het uitgangspunt van onze avonden die worden verzorgd door pater Josef cp. De meditaties op deze site worden geschreven door Jezuïeten en mensen met een brede ervaring in de Ignatiaanse spiritualiteit. Wij bevelen u dan ook deze website aan of download de app.

Coronacrisis

in de agenda komt alles te vervallen vanwege de coronacrisis. Dit betekent dat de aangekondigde opening (4 april) van de tentoonstelling over de drie grote pelgrimswegen niet doorgaat.
Dit geldt ook voor de onthulling van het nieuwe beeld op 16 mei. Ook deze wordt voorlopig uitgesteld.

Geef de Geest ruimte

Deze avonden rondom spiritualiteit in de geboortekamer van Pater Karel komen voorlopig tot 1 juni 2020 te vervallen. Hopelijk kan de laatste geplande avond voor de zomervakantie nog wel door gaan. Deze is op donderdag 11 juni 2020 om 19.00 uur.

Andere mededelingen

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Belangrijk daarbij is dat u voldoende afstand (1,5 meter) van elkaar bewaard en dat wanneer de vrijwilligers om 18.00 uur de kapel komen sluiten, dat u dan ook op hun verzoek de kapel verlaat.

Het geboortehuis, museum en winkel blijven tot nadere orde gesloten.

Indien u een medaille of iets anders uit de winkel wil hebben kunt u Pater Martin bellen (+31 46 4525 242) en hij zal dit dan via de post naar u toesturen. U kunt ook geld overmaken voor het aansteken van kaars in de Kapel op rekeningnummer: NL60 INGB 0001058762 t.n.v. Bedevaartsoord H. Pater Karel te Munstergeleen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.