Ultreya

PKI augustus 2020

ultreya-pki-augustus

Zaterdag, 25 juli 2020, was het dan zo ver. De aangekondigde tentoonstelling over de drie christelijke pelgrimswegen kon worden geopend en nog wel op de feestdag van de heilige Jacobus. Een week lang zijn Vanessa Mezzolla en Leo Baeten druk in de weer geweest om deze fantastische tentoonstelling op te bouwen.

In een klein gezelschap van 7 personen hield de nieuwe deken van Sittard, R. Merkx een kort woord, waarna de genodigden op weg gingen om de route af te leggen. Zo gingen we op weg eerst naar de poort om daar te starten bij de wegwijzer die de juiste richting aangeeft naar de diverse bedevaartplaatsen.

Ultreya! Ultreya!

Vol enthousiasme werd één en ander uitgelegd aan de gasten. Maar als je, zo als ik, bij het inrichten aanwezig bent geweest, dan had je kunnen ervaren dat dit toch veel energie heeft gekost, Misschien hebben Leo of Vanessa wel regelmatig tegen elkaar gezegd “ultreya”, een woord dat je als pelgrim op weg naar Santiago de Compastela regelmatig hoort in Spanje.

“Ultreya! Ultreya! Et suseia! Deus adjuva nos” (Steeds verder! Steeds verder! En steeds hoger! Moge God ons bijstaan). Dit is het refrein van een populair lied dat de pelgrims onderweg zingen. Maar als men je onderweg naar Santiago ultreya toeroept is het een woord van bemoediging, om je nieuwe energie te geven en om door te gaan.

Houd vol! Houd vol!

Vooral in de eerste maanden van het coronavirus had premier Mark Rutte ook een vaste kreet om ons te bemoedigen en om niet te verslappen. Hoe vaak zal hij niet gezegd hebben: “Houd vol! Houd vol!”
Misschien zouden we in het dagelijks leven veel vaker tegen elkaar moeten zeggen: ultreya.

Pelgrims onderweg

De tentoonstelling is ook een mooie gelegenheid voor mensen die niet in staat zijn om deze pelgrimsweg af te leggen, om toch het gevoel te mogen ervaren van een pelgrim. Uiteindelijk zijn we allemaal pelgrims onderweg. Elke pelgrim die op weg gaat naar Santiago neent een steentje mee van huis, waarmee ze symbolisch iets meedragen onderweg. Dat kan een last zijn, een mooie herinnering, etc.

Zo krijgt de bezoeker ook een steentje mee aan het begin en kan dan in de geboortekamer van pater Karel hierover nadenken wat zij mee willen geven in dit steentje. Aan het einde van hun route kunnen ze dit steentje achterlaten bij de maquette van de Cruz de Hierro (het ijzeren kruis). Zo mogen ze zich verbonden weten met de vele pelgrims die de weg naar Santiago wel konden maken.

Voetsporen op oude pelgrimswegen

Wanneer u het gevoel nog even vast wilt houden bij thuiskomst, kan het boek van Leo Baeten “voetsporen op oude pelgrimswegen” u hierbij helpen. Dit boek is te koop voor € 15,00 in onze winkel of te bestellen via de mail.

Pater Martin de Korte cp

HELP! HELP!

Wie wil zich inzetten voor Pater Karel. In principe gaat het om één à twee middagen in de maand.
U kunt contact opnemen met Marij Bogman, zij is elke woensdag aanwezig in de winkel of bel haar even: 06 4238 7919. Laat Pater Karel niet in de steek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.