Van verzet naar rust
PKI februari 2021
On-Nederlands
Beste mensen, bij het schrijven van dit artikel is het net een paar dagen geleden dat de avondklok werd ingesteld. Dit ging niet helemaal van een leien dakje en er waren mensen die hun ongenoegen hierover uiten in protesten. Waarbij een kleine groep het nodig vond om daarbij kat en muis te spelen met de politie en sommigen konden het niet laten om vernielingen aan te brengen of aan het plunderen te slaan. De eerste gedachte die daarbij bij mij opkwam was: wat on-Nederlands.
Opschudding
De eerste betekenis van het woord ‘rel’ is ‘een gebeurtenis die opschudding wekt’. En zo was er rond 1866 ook een incident rond Pater Karel, die uitgroeide tot een rel en vooral bij de aartsbisschop tot veel onrust leidde.
Tussen de vele zieken en hulpbehoevende mensen, die naar het klooster kwamen, waren ook mensen die flessen of kruiken vulden met water en deze lieten ze zegenen door Pater Karel, waarna ze dit verkochten aan het goedgelovig volk. Pater Karel had nooit kunnen dromen dat mensen op deze manier hun fortuin probeerden te maken. Ze verkochten het niet alleen in Dublin, maar ook in andere dorpen en steden. De overste van het klooster werd hierop aan-gesproken door de aartsbisschop Mgr. Cullen, met het verzoek om Pater Karel tijdelijk terug naar Engeland te sturen.
Bekwaamheid om mensen te genezen
Zo verscheen er ook nog een brief in Saunders Newsletter, een krant die er om bekend stond dat zij vijandig stond tegenover de katholieke kerk. In een ingezonden brief schreef iemand dat hij in een van de ziekenhuizen werkte. Een jong meisje kwam daar voor onderzoek, omdat haar beide ogen zeer ernstig ontstoken waren. Op de vraag waarom ze niet eerder was gekomen, vertelde ze dat het ongeveer zes weken eerder was geweest dat ze van de dokter daarvoor medicijnen had gehad. Omdat het niet echt hielp was ze naar het klooster gegaan en de “heilige” paters van Mount Argus hadden haar gezegend met “relieken” en de opdracht gegeven om heilig water te drinken en niet meer naar de artsen te gaan. Het was duidelijk dat de brief gericht was tegen Pater Karel, die hiervan waarschijnlijk niks begreep. Want van hem is bekend dat hij nooit iemand zou adviseren om geen medische hulp te gaan vragen. Integendeel hij had juist een groot respect voor de dokters.
Dit blijkt wel uit het getuigenis van Elisabeth Nally tijdens het onderzoek van zijn heiligverklaring. Zij vertelde: “Mijn moeder bracht eens mijn oudere zuster naar Pater Karel, omdat zij een gezwel had aan haar oor. De pater zei tegen mijn moeder dat ze haar naar de dokter moest brengen, omdat God in zijn goedheid aan artsen de bekwaamheid had gegeven om mensen te genezen”.
Door de opschudding die door deze beide gevallen ontstond, werd Pater Karel toch naar Engeland gestuurd, om de rust te laten weer keren, ook al was hij onschuldig. En zo vertrok Pater Karel naar Engeland om zich terug te trekken in het noviciaatshuis Saint Saviour te Broadway. Na 8 jaar in Engeland mocht hij weer terugkeren naar zijn geliefde Ierland.
Geen verzet
Pater Karel heeft zich niet verzet tegen deze beslissing. Hij heeft gehoor gegeven aan de stem van zijn hogere overste. Het is niet altijd gemakkelijk om iets te aanvaarden waar je het niet mee eens bent of geen schuld aan hebt. Dat bleek wel in die eerste dagen van de avondklok. Voor sommigen was dit de aanleiding om hun ongenoegen te uiten door geweld te gebruiken.
Wat zou er gebeurd zijn als Pater Karel zich ook had verzet? Hij had vele medestanders op zijn hand gekregen, maar juist daarin heeft Pater Karel zijn grootheid laten zien, in alle eenvoud gehoor te geven aan wat je gevraagd wordt. Door geen verzet te plegen kon de onrust die er ontstaan was, zonder dat hij er schuld aan had, veranderen in rust.
Rust in onszelf vinden
Hopelijk kunnen wij allen, ondanks coronamoeheid, ook de rust in onszelf vinden. En laten we ons daarbij richten op Pater Karel, dat hij voor ons een voorspreker mag zijn bij God en veel wijsheid mag geven aan onze regering en allen die proberen het virus onder controle te krijgen. Want alleen door samen rustig te blijven, te luisteren naar elkaar en te vertrouwen op het gebed, mogen we er op vertrouwen dat het einde van de tunnel in zicht is.
Pater Martin de Korte cp
Om over na te denken
Ik zou het heerlijk vinden als ik in rust en vrede zou kunnen genieten van mijn oude dag, maar ik weet dat ik, zoals zovelen van u, niet zal kunnen rusten zolang ons geliefde continent verwoest wordt door een dodelijke epidemie. – Nelson Mandela
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!