Veertigdagentijd

PKI februari 2023

Veertigdagentijd tot aan Pasen

De eerste maand van het jaar ligt alweer achter ons, Hier in het zuiden breekt halverwege de maand het carnaval los, waarna er een periode aanbreekt waarin men probeert wat soberder te leven of over bepaalde gewoontes na te denken en te kijken of je dit ook nodig hebt of kunt verminderen.

Een goede periode van duurzaamheid

Eigenlijk is die veertigdagentijd tot aan Pasen een goede periode van duurzaamheid. Wanneer we terugblikken op het leven van Pater Karel die zouden we nu ook van duurzaamheid kunnen spreken, want naast vasten- en onthoudingsdagen leefde hij, samen met zijn medebroeders, sober. Hierdoor ontstond er ruimte om er te zijn voor de mensen die om hulp kwamen vragen.

Crisis

Toen Pater Karel in 1857 vertrok naar Ierland om daar zijn werkzaamheden voort te zetten, was het, net als nu geen makkelijk tijd. Door de Ierse hongersnood (1845-1850) was het inwonersaantal gehalveerd en de Krimoorlog (1853-1856) was net achter de rug. Maar juist in dat jaar begon er een financiële crisis in de Verenigde Staten waardoor de hele wereldeconomie op zijn grondvesten schudde.

Sfeer van rust en bemoediging

Ook nu in onze tijd maken we de ene na de andere crisis mee in eigen land, maar ook daar buiten. De armoede neemt steeds verder toe en het wordt steeds uitzichtlozer voor sommige mensen.

Toch moeten we er voor zorgen dat we daardoor niet in een mineurstemming komen, waarbij het glas half leeg is. Nee, misschien kunnen we juist in die veertig dagen op weg naar Pasen op zoek gaan naar de positieve dingen die er zijn in ons leven en als we dan toch nog even een dipje hebben laten we dan verlichting vragen bij Pater Karel, want telkens als ik de brug over ga naar de kapel ervaar ik een sfeer van rust en bemoediging. Een sfeer die Pater Karel in zijn leven ook heeft uitgestraald naar vele mensen in zijn tijd.

Gelukkig vinden veel mensen juist bij Pater Karel kracht en steun, niet alleen vanwege zijn inspiratie, maar ook door de vele vrijwilligers die er zorg voor dragen dat de kapel, tuin, winkel en museum elke dag geopend kunnen zijn. Je merkt bijvoorbeeld, wanneer je in de winkel komt, dat er een luisterend oor is bij de aanwezige vrijwilligers en wanneer je je verhaal kunt delen met iemand, die de tijd voor je neemt, dan ontstaat er ruimte om even weer wat positiever op weg te gaan.

Pater Karel gaf zijn tijd

Dat ondervonden ook de zieken in de tijd van Pater Karel. De koetsier John Smyth werd regelmatig gevraagd om Pater Karel naar hen te vervoeren en hij merkte dat de pater verknocht was aan deze vorm van apostolaat. Tijdens de rit was hij meestal verzonken in gebed en moest dan gewaarschuwd worden dat zij gearriveerd waren. Het kon gebeuren dat hij twee keer per dag op weg ging en wat de weersomstandigheden ook waren, het weerhield hem er niet van om op weg te gaan. Daarnaast maakte het Pater Karel niet uit wat voor tijdstip van de dag het was, zelfs al was het laat in de avond, als mensen een beroep op hem deden ging hij er heen.

Het is belangrijk om er te zijn

Ook als pastoraal team ervaren pater Josef en pater Martin hoe belangrijk het is om er te zijn. Niet alleen tijdens de H. Missen, maar ook tijdens de meditatie, spiritualiteitsavonden en gebedsdiensten. Want juist door present te zijn mogen we ervaren dat naast het kaarsje dat u verlichting schenkt ook wij iets van warmte naar u mogen uitstralen.

Pater Martin de Korte cp

Mis- en gebedsintenties

Het is altijd mogelijk om een kaars of een misintentie te bestellen. Dit kunt u doen per post, mail of telefoon.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.